Поточний № 4 (1431)

05.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кабачки на ваші вибагливі смаки


22.07.2020

Кабачки в томатному соку
Кілограм кабачків, 0,5 кг помідорів, 150 г моркви, 100 г цибулі, по 50 г коренів петрушки і пастернаку.
Молоді кабачки почистити, нарізати кружальцями завтовшки 2-2,5 см, посолити і нехай постоять, щоб виділився сік. Після цього сік злити, а кабачки обсмажити на олії до золотистого кольору. Цибулю почистити, нарізати  і також обсмажити. Моркву, корені петрушки і пастернаку натерти на тертці і теж обсмажити. Нарізати зелень петрушки, кропу і селери. В чисті літрові банки покласти шарами кабачки, обсмажені овочі, зелень, лавровий листок і залити томатним соком. Для його приготування помідори натерти на тертці або змолоти на м’ясорубці і проварити 10 хв., додати 1,5 ч. л. солі, 0,5 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. оцту і меленого чорного перцю за смаком і ще раз закип’ятити. Стерилізувати 60 хвилин.
 
Кабачки «Ласунка»
2-3 кабачки, 300 г жовтої аличі, вода, цукор – за смаком.
На дно 3-літрової банки вкласти стиглу аличу. Кабачки почистити від шкірки, нарізати кружальцями або великими кубиками і викласти на аличу доверху банки. Залити гарячим маринадом з води і цукру за смаком. Так заливати тричі і закупорити.
 
Квашені кабачки 
На 5 кг кабачків – 150 г оцту, 50 г селери, 25 г листя кропу, 10 г стручкового червоного перцю, 10 зубчиків часнику. Заливка: 20 г солі на літр води.
Маленькі недостиглі кабачки помити і замочити у воді на 2-3 год. На дно каструлі чи відра покласти кріп, селеру, листя хрону, стручковий червоний перець, часник, кабачки, знову спеції. Можна дати листя смородини і вишні. Зверху накрити чистою полотниною і покласти дерев’яний круг із гнітом. Через 2-3 дні кабачки поставити в холодне місце.
 
Кабачки мариновані
5 кг кабачків, 300 г часнику, 10 солодких і 6 гірких перчин, по склянці олії і оцту, сіль.
Кабачки помити, порізати кружальцями завтовшки 5 мм, посолити і залишити на 2 години, потім віджати і обсмажити на олії. Змолоти на м’ясорубці часник, перець солодкий і гіркий, додати олію, оцет, посолити і проварити 5 хвилин. У цю гарячу  масу вмочати кабачки і викладати в стерилізовані банки. Одразу закупорити. Зберігати в прохолодному місці.
При стерилізації кабачків у каструлю краще наливати не воду, а насичений розчин солі (400 г на літр води). Температура його кипіння близько 180°С, завдяки чому час стерилізації можна зменшити.
 
Кабачки, мариновані з овочами
На 4 л води – ч. л. цукру, 12 ч. л. солі, 0,5 л оцту.
На дно банки покласти зонтик кропу, половинку цибулини, декілька помідорів (сливки), болгарський перець, перець горошком і кілька шматочків моркви. Зверху покласти нарізані шматочками середнього розміру кабачки, залити маринадом і стерилізувати літрову банку 5–7 хв. Закупорити і охолодити.
 
Кабачки «Сатурн» 
1,5 кг кабачків, 2 кг помідорів, по 50 г солі, цукру і оцту, листя вишні, хрону, 2 лаврових листочки, 4 зубчики часнику, гірка перчина, 3-4 горошини духмяного перцю, солодка перчина, кріп.
Кабачки порізати кружальцями, вибрати м’якоть з насінням і вкласти в них помідори–вийдуть «сатурники». На дно стерилізованої банки покласти спеції, «сатурники», залити окропом і залишити на 10-15 хвилин. Так заливати двічі. На третій раз залити маринадом і закупорити.
 
Солянка з кабачків
3 кг кабачків, 1,5 кг помідорів, 6 солодких болгарських перчин, 1-2 гіркі перчини, 2 головки часнику, склянка цукру, 200 мл олії, по 2 ст. л. солі і оцту. Кабачки, помідори, обидва види перців, часник змолоти на м’ясорубці, додати всі спеції, оцет, олію і варити 20 хв. Гарячою солянку розкласти в заздалегідь простерилізовані банки і закупорити. Зберігати в прохолодному місці.
 
Кабачки пікантні
5 кг кабачків, кг моркви, 300–400 г часнику, 1,5 склянки олії, по склянці оцту і цукру, 3 ст. л. солі, духмяний перець горошком, лавровий листок.
Кабачки помити, порізати кружальцями. Моркву натерти на тертці, часник вичавити на часникодавці. Кабачки і моркву скласти у велику каструлю, додати олію, оцет, цукор, сіль, перець, лавровий листок і варити на середньому вогні 30 хвилин. Додати часник і ще варити 10 хвилин. Гарячим розкласти в стерилізовані банки і закупорити.
 
Ікра з кабачків та баклажанів
По 0,5 кг кабачків і баклажанів, 300 г помідорів, 200–300 г цибулі, сіль, перець – за смаком. Баклажани і кабачки порізати кружальцями, обсмажити в олії і дрібно порізати. Окремо стушкувати цибулю і помідори. Все вимішати, посолити, поперчити і довести до кипіння. Гарячим розкласти в гарячі банки і стерилізувати: 0,5 л – 55 хвилин, 1 л – 65 хвилин. 
 
Ікра кабачкова 
2 великих кабачки,   2 морквини,   кілограм помідорів,   10 зубчиків часнику,   ст. ложку олії,   сіль, перець за смаком.
Всі овочі очистити, пропустити через м’ясорубку, викласти в таз або широку каструлю і тушкувати до тих пір, поки не википить рідина. Потім додати олію, сіль, цукор і розтертий часник, перемішати і тушкувати ще 10 хвилин. Розкласти по простерилізованих банках, закатати.
 
Кабачки по-корейськи
3 кг кабачків, 0,5 кг моркви,  0,5 кг цибулі; 5 шт. перцю болгарського, 150 г часнику, петрушка, кінза, селера та кріп – за смаком;  по склянці цукру, олії; оцту; 2 ст. л. солі; спеції для моркви по-корейськи.
Кабачки і моркву тремо на тертці для корейської моркви. Перець і цибулю нарізаємо соломкою. Часник і зелень подрібнюємо. Все перемішуємо. Змішуємо цукор, сіль, оцет, спеції та олію. Отриманим маринадом заливаємо овочі, перемішуємо і залишаємо на 3 години. Далі розкладаємо салат по стерильних банках і відправляємо на теплову обробку. Банки об’ємом 0,5 л треба стерилізувати 15 хвилин, банки по 0,7 літра – 20 хвилин. Після цього банки закатуємо і остуджуємо.
 
Кабачки по-українськи
На 10 півлітрових банок –  8,5 кг молодих кабачків, склянка олії для смаження, а також склянка олії для додавання в банки, 80 г часнику, 40 г зелені петрушки, 40 г зелені кропу, 60 г солі, 300 мл оцту (можна менше).
Кабачки помити, нарізати шматочками 1,5-2 см, обсмажити на олії до золотистого кольору, охолодити. Часник дрібно порізати та розтерти; зелень нарізати шматочками 2 см.
 Банки простерилізувати. На дно банок налити олію, додати сіль, зелень та часник.
 Смажені кабачки щільно покласти у банки.  Додати оцет. Банки накрити прокип’яченими кришками та стерилізувати 20-25 хвилин, закрутити.
 
 Кабачки по-мелітопольськи
650 г кабачків, 12 г листя хрону, кріп, петрушка (можна замінити селерою), м’ята перцева, 2-3 зубчики часнику, стручок гіркого перцю, літр води, 25 г солі; 100 мл оцту 9%.
Кабачки миємо, видаляємо плодоніжки і суцвіття. Нарізаємо їх кружками 2-2,5 см завтовшки. Зелень – шматочками завдовжки 5 см, перець розрізаємо вздовж на кілька частин. Часник нарізаємо не дуже дрібно. Половину зелені з перцем і часником укладаємо на дно простерилізованої банки, зверху щільно укладаємо кабачки, а них – зелень і прянощі. 
У воді розводимо сіль і оцет, доводимо до кипіння і заливаємо гарячим маринадом кабачки. Далі банки стерилізуємо, об’ємом 0,5 літра – 5 хвилин, 1 літр – 8 хвилин, 3 літри – 15 хвилин.
 
Лечо з кабачків
На  трилітрову банку:   1,5 кг кабачків,   6 шт. солодкого перцю,   6 цибулин, 1 кг червоних помідорів,   2/3 скл. олії,   2/3 скл. цукру,   2 ст. л. солі, пів склянки 9% оцту. 
Кабачки і перець нарізати соломкою, цибулю – півкільцями, помідори пропустити через м’ясорубку. Підготувати маринад: змішати олію, цукор, сіль і оцет, закип’ятити. У киплячий маринад класти по черзі: кабачки – проварити 15 хвилин, цибулю – варити 5 хвилин, перець – варити 5 хвилин, помідори – варити 5-10 хвилин. Розкласти готовий салат по стерилізованих банках, закатати.
 
Мариновані кабачки
На дно літрової банки покласти перець горошком, чотири кільця моркви, два кільця цибулі кріп (молоді парасольки), лаврове листя, листок смородини, 4-5 зубців різаного часнику, корінь хрону (трохи настругати). Накласти кабачки, залити окропом. Коли охолонуть, злити воду, ще раз закип’яти знову залишити до охолодження. На третій раз у воду додати сіль, цукор, оцет. По рецепту потрібно на три літри води 5 ст. ложок солі, 4 чарки (по 50 мл) цукру, 350 мл оцту. Цим маринадом залити третій раз кабачки, закрутити, перевернути догори дном і вкрити. Можна у маринад додати томат і будуть кабачки в томаті, теж дуже смачні.
 
Кабачкова ікра з майонезом
3 кг кабачків, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, перемолоти на м’ясорубці, додати сіль за смаком, олії тушкувати 2 години, потім додати 700 г майонезу, тушкувати ще 30 хвилин. Розкласти у стерильні банки і закрутити.
 
Кабачки по-корейськи
2 кг кабачків, 5 морквин, 5 перчин (бажано червоних, так колір кращий), головка часнику. Спеції для корейської моркви за смаком. Маринад: скл. цукру, скл. олії, скл. оцту, сіль за смаком. 
Кабачки і моркву натерти на «корейку», перець порізати соломкою. Все скласти у велику миску, додати спеції для корейської моркви, вичавити часник, залити маринадом і все перемішати. Розкласти у банки (0,5 л), накрити кришкою і в холодильник на 5 годин. Витягти,  поставити в холодну воду і  стерилізувати 20-25 хвилин, закрутити. 
 
Кабачки в аджиці
6 морквин і 6 перчин перемолоти на м‘ясорубці, додати банку томатної пасти «Чумак», 4 ст. ложки солі нейодованої, 2 скл. цукру (об’ємом 250 мл), 2 скл. олії рафінованої, скл. оцту 9%. 
Все варити в каструлі, помішуючи, 25-30 хвилин на малому вогні. Додати 6 кг молодих маленьких кабачків, порізаних по 1 см навкіс. Варити 40-45 хвилин в каструлі. Тоді додати 2 головки часнику (вичавити), чайну ложку пекучого червоного перцю, варити 10 хвилин. Накладати в банки і стерилізувати 10 хвилин. Виходить 12 банок по 0,5 л. 
 
Кабачкова аджика
2 кг перемелених молодих кабачків (без насіння), скл. олії рафінованої соняшникової, 100 мл або трохи менше 9% оцту, 2 ст. ложки солі (зрізані), 200 г цукру, 400 мл томатної пасти (банка). 
Все варити в каструлі 20 хвилин, тоді додати 10 зубців часнику (вичавити), пучок меленої петрушки, трошки меленої паприки. Ще 10 хвилин варити. Накласти в банки і стерилізувати 10 хвилин, закрутити, перевернути, накрити. Виходить 2,5 л. 
 
Кабачки з печерицями
3 кг молодих кабачків (порізати кубиками), додати 3 ст. ложки солі, перемішати, залишити на 3 год, відцідити, сік вилити. 
Варити 30 хвилин в каструлі на малому вогні. Якщо нема рідини, додати трішки олії, води. Окремо протушкувати на олії 1 кг цибулі, 1 кг моркви (потертої як на «корейку»), все перемішати, додати 1 кг печериць (пластинками), скл. цукру (160 мл), 200 мл оцту (9%), чорний мелений перець. На дно банки 0,5 л покласти гвоздику, лавровий листок, 2-3 горошини чорного перцю, горошину духмяного перцю.  Покласти кабачки в банки, стерилізувати впродовж години з моменту закипання. Виходить 11-13 баночок. 
 
Cалат «Кабачки по-корейськи»
3 кг почищених кабачків (якщо молоді – шкірку не обрізати, тоді краще брати кольорові: звичайні, жовті і зелені; якщо старі – почистити від шкірки), 500-600 г моркви, 200 г цукру, 2 ст. ложки солі, 100 г олії, 100 г оцту, 10 зубців часнику, пакет приправи для моркви по-корейськи. На бажання можна додати 4 цибулини і 5 перчин.
Кабачки і моркву натерти на тертці для моркви по-корейськи, цибулю – півкільцями, додати решту складників, перемішати. Можна залишити на 2-4 год або відразу розкласти у стерильні банки, долити сік, що утворився. Стерилізувати 25-30 хвилин, закрутити стерильними кришками. Виходить 6 баночок по 0,5 л.
 
Салат «Кабачки із сардиною»
0,3-0,5 л олії, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 350 г томатної пасти «Чумак», 2,5 кг кабачків, 2 банки «Сардин» в олії (або томаті), 3 ст. ложки солі (без гірки), скл. цукру, 100 г оцту (9%).
У 0,5 л олії протушити 1 кг моркви (тертої), додати 1 кг цибулі (кубиками), протушити, додати 350 г томатної пасти «Чумак». Як закипить, додати 2,5 кг кабачків (порізаних кубиками), 2 банки «Сардин» в олії (або томаті), 3 ст. ложки солі, скл. цукру. Тушкувати 30 хвилин, додати 100 г оцту, потушкувати ще 20 хвилин, розкласти в стерильні банки, закрутити. Виходить 5 л або 10 баночок по 0,5 л. Олії можна давати трішки менше.