Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Корисний гарбуз Фіцефалія


15.12.2023

Не уявляю свого життя без рослин та городу. У моїй колекція близько 800 різновидів овочевих, рідкісних, екзотичних, лікарських та квіткових рослин. Під них щороку ми відводимо близько двох гектарів землі. Роботи так багато, що навіть світу білого не бачимо, бо вправляємося з усім цим господарством своєю родиною. Влітку свій огород не можу залишити навіть і на день. Кожна рослина потребує ретельного і постійного догляду. Буває так, що навіть день проґавиш і не отримаєш очікуваного результату. І коли під час літньої спеки на сусідських городах не побачиш жодної людини, я цілий день на сонці зі шлангою поливаю своїх улюбленців. Бо інакше жити не можу. 
Перше місце у моєму серці, без сумніву, займають помідори. Їх, до речі, у мене понад 300 відбірних сортів різного кольору, смаку та термінів дозрівання. Але одне із почесних місць займає дуже цікавий і малопоширений гарбуз – фіголистний. Його ботанічна назва Фіцефалія. Родом він із тропічної Америки, але у нас ця рослина дає гарні врожаї.  Вирощую її я вже більше 15 років, насіння розповсюджую серед городників. Але все одно, ця рослина у нашій країні ще малопоширена.
Фіцефалія – дуже цінна культура, має високi смаковi та лікувальнi властивостi. Цей гарбуз їмо сирим, як звичайний кавун. Звісно, що смаком від кавуна та гарбуза відрізняється, але тут перемагає його користь. У м’якоті багато вітамінів і мінералів, особливо вітаміну Д, який підсилює обмін речовин і змiцнює кістки. Багата Фіцефалія на солi магнію, калію, міді, заліза, кальцію, фосфору, які впливають на процеси кровотворення. До мене звертаються за насінням цього гарбуза ті, хто має захворювання нирок і печінки. Для лікування треба вичавити пів склянки соку і приймати раз на добу. Сік гарбуза ще має заспокійливий ефект, покращує сон. Також фіголистний гарбуз нормалізує стан кровоносних судин, а вміст пектину знижує холестерин у кровi й виводить його. Каротин, що міститься в ньому, благотворно впливає на гостроту зору, також гарбуз є дієтичним живленням для хворих на холецистит, гепатит, гострий і хронічний нефрит, і при серцево-судинних захворюваннях. Випробував на собі компрес з цього гарбуза, коли  мав необачність та сильно обпік руку. Рана довго не гоїлась, та коли почав прикладати перемелену на м’ясорубку м’якоть, вона швидко затягнулася. А рецепт знайшов у літературі, де експерт описав, що Фіцефалія використовується  для лікування хвороб шкіри, опіків, екземи, висипань. Дуже корисне й насіння Фіцефалії. У тибетській медицині, якою я цікавлюся, насіння застосовують при лікуванні хвороб легенiв і туберкульозу.
Подобається мені і те, що плоди фіголистного гарбуза зберігаються до 2 років. Вони гарно перезимують в ледве теплому приміщенні, їх можна вживати цілий рік. Стебла гарбуза плетуться до 30 метрів, вкриваючи велику ділянку землі. Листя у нього схоже на листя інжиру. За таку схожість гарбуз і отримав назву фіголистний. Плоди сiрувато-бежевого кольору, зверху вкриті довгими смугами з сiтчатим малюнком. Зелені смуги широкі, а світлі – вузькі. Гарно дозрілі плоди дуже тверді. У розрізі плід соковитий, м’якоть біла iз чорним насінням. Насіннєвої камери в гарбуза немає. На одній рослині зав’язується більше 50 плодів!  Молоді зав’язі дуже м’які та нагадують за смаком ківі та диню. Існує безліч рецептів смачних страв із фіцефалії, а саме салати, ікра, оладки. Її можна фарширувати, смажити на грилі та запікати у духовці зі спеціями. Полюбляємо ми і консервовані молоді плоди, які є делікатесом на святковому столі.  
Гарбуз фіголистний є холодостійкою рослиною і не боїться заморозків до мiнус 4 градусiв, тож він успішно витримує перші осінні приморозки. У нашому регіоні плоди дозрівають набагато пізніше звичайних гарбузів, тому насіння треба вибирати у листопаді. Ми зриваємо плоди перед самими заморозками і кладемо у сарай. Там вони лежать до свого часу. Посадивши всього декілька кущиків, ви зможете забезпечити себе на цілий рік цінним лікувальним і дієтичним продуктом. Ще і для домашнього господарства вистачить. Дуже полюбляють викльовувати м’якоть курочки. А як гарно яйця потім несуть!
Спробуйте і Ви посадити цей диво-гарбуз. Його легко виростити, а найголовніше, при мінімальному догляді ви отримаєте багато корисних і смачних плодів. 
Якщо вас зацікавив цей гарбуз, я з радістю поділюся насінням. 
Усiм охочим, хто не забуде вкласти конверт зі зворотньою адресою,
безплатно надiшлю насіння цього дивногогарбуза – на розведення. 
Руслан ДУХОВ, 
вул. Тюркіна, буд. 41, 
с. Мишурин Ріг, Кам’янський район, 
Дніпропетровська область. 51610 
www.pomidorki.com.ua