Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Крок за кроком наближаємося до того, щоб шведські літаки «Гріпен» з’явилися в нашому небі 


21.08.2023

У своєму зверненні 20 серпня 2023 року Президент України Володимир Зеленський зазначив:
«Сьогодні весь день працюємо у Швеції, зараз завершуємо день у Стокгольмі. Зброя для наших воїнів – це головне. Є результати, і це дуже потрібні результати.
Броньована техніка – СV90, класні машини. Саме те, що потрібно на фронті. Не лише постачання від партнерів – хоча і його прискорюємо, – але й виробництво в Україні. Наше виробництво. Нове виробництво. Є домовленість зі Швецією про виготовлення СV90 в нашій державі. Все потужне, що служить нам зараз, ми маємо локалізувати та виробляти. Так і зробимо.
Друге – це «арчери» для наших артилеристів. Уже триває навчання наших хлопців у Швеції. Потужна система, потрібна система. Працюємо, щоб їх було більше в Україні.
Третє – сучасна авіація. Дуже-дуже стараємося збільшити можливості військової авіації. Це одне із найскладніших завдань, але я впевнений: ми його виконаємо. Зараз маємо проривний результат щодо «гріпенів» – класних, сучасних шведських бойових літаків. Наші воїни вже починають тестувати їх. І ми крок за кроком, перемовини за перемовинами наближаємося до того, щоб «гріпени» з’явились у нашому небі. Сьогодні говорив, зокрема, про це із паном Премʼєр-міністром Швеції, із представниками шведських парламентських партій. Дякую за розуміння наших потреб! Працюємо над початком етапу з тренуванням наших хлопців на «гріпенах». Деталі ми обговоримо», – наголосив Володимир Зеленський.
***
Що відомо про винищувачі Saab JAS 39 Gripen?
Цей винищувач був розроблений спеціально для захисту повітряного простору Швеції від російських літаків, а також пристосований для посадок на короткі злітно-посадкові смуги і автомобільні дороги. 
JAS розшифровується як Jakt - винищувач, Attack - штурмовик, Spaning - розвідник.
На озброєнні Швеції літак перебуває з 1997 року.
Озброєння літака складається з гармат 27-мм Mauser BK27. Також літак може нести ракети:
Повітря-повітря:
6 × Rb.74 (AIM-9) або Rb 98 (IRIS-T);
4 × Rb.99 (AIM-120) або MICA;
4 × Rb.71 (Skyflash) або Meteor.
Земля-земля:
4 × Rb.75;
2 × KEPD-350;
2 × Rbs.15F (протикорабельна ракета).
Бомби:
4 × GBU-12 Paveway II;
2 × Bombkapsel 90 (касетна бомба);
8 × Mark 82.