Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кузня агентів впливу: для чого рф активно набирає до своїх ВНЗ іноземних студентів


15.11.2023

рф збільшила витрати бюджету на іноземних студентів. Традиційно росія залучала студентів з країн колишнього Радянського Союзу, але останнім часом все активніше набирає у ВНЗ молодь з більш впливових країн Близького Сходу, Індії та Китаю. Так, Африканський континент відправляє в російські виші 35 тисяч студентів, і це є значним збільшенням. Зокрема, у 2016 році іноземних студентів в рф було 282 тисячі, а у 2022 році кількість студентів зросла до більше 350 тисяч. Зараз рф оголосила про колосальне збільшення бюджетних місць для іноземних студентів. Великий акцент буде робитися на країни третього світу.
Такі дані були оприлюднені під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ  розслідування, яке провели журналісти видання «Реальна газета».
Загалом же росія, навіть не приховуючи цього, розглядає іноземних студентів як майбутніх агентів впливу і створює таким чином зброю впливу на майбутні еліти ключових країн світу. 
«Для нас важлива єдність і в нашому суспільстві, і з міжнародною спільнотою і для нас важливий єдиний фронт підтримки України. В росії це розуміють і намагаються підірвати всі ці єдності. Одним з інструментів цього підриву єдності є вплив на еліти різних країн. От саме кузнями цих агентів впливу є російські виші, де навчаються іноземні студенти», – наголосив під час обговорення заступник головного редактора «Реальної газети» Олександр Білокобильський.
Так, згідно з розслідуванням журналістів «Реальної газети», збільшився набір африканських студентів у педагогічні вузи, позаяк передбачається, що випускники будуть працювати з молоддю та формувати світогляд громадян свої держав.
Окрім того, що іноземних студентів активно залучають на педагогічні факультети, на журналістику, вони ще освоюють професії, необхідні для роботи на ядерних електростанціях, які росія будує по деяких країнах. 
Від навчання іноземних студентів росія отримує вигоду одразу, а не лише в перспективі, коли вони, можливо, через кілька років зможуть увійти до національних еліт.
«Ті студенти, які зараз навчаються в росії, вони вже комунікують зі своїми друзями, знайомими, близькими, з родинами, які лишаються у своїх країнах. І вони передають те, що їм «вливають у вуха» в російських вишах. Чи працюють під час навчального процесу ідеологічно? Коли почалась так звана спеціальна воєнна операція, іноземних студентів зібрали і пояснили, що насправді це справедливо, не війна, а операція з денацифікації України. І ось ці всі меседжі студенти транслюють», – навів приклад Олександр Білокобильський.