Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Липень на городі


08.07.2022

ФАЗИ МІСЯЦЯ В ЛИПНІ 
Зростаючий Місяць – з 1 до 12 липня і з 29 до 31 липня.
Повня – 13 липня 2022 о 21:37.
Спадаючий Місяць – з 14 до 27 липня.
Молодик – 28 липня о 20:55.
 
ПРИКМЕТИ ЛИПНЯ
Якщо вранці трава суха –  на ніч чекай дощу.
Вранці туман стелиться над водою – до хорошої погоди.
Зелена веселка – задощить, жовта – до хорошої погоди, 
червона – на спеку і вітер.
Якщо вранці бджоли не вилітають з вулика, 
а сидять в ньому і гудуть – у найближчі 6-8 годин буде дощ.
Бджоли повертаються до вулика пізніше, 
ніж звичайно – чекай тривалої негоди.
 
РОБОТИ НА ГОРОДІ І В САДУ
Продовжуються роботи зі знищення бур’янів, розпушування ґрунту на грядках, у квітниках, пристовбурних колах і міжряддях саду. Видаляйте бур’яни правильно: однолітнім не давайте утворювати насіння – підкошуйте наземну частину рослин або обривайте вручну. Кореневища багаторічних слід знищувати дуже ретельно, бо з обривків, що залишися у ґрунті, вже цього року одержите порцію молодих бур’янів, а наступного сезону це будуть уже сильні дорослі рослини.
Під гілки плодоносних дерев поставте підпірки.
Періодично (раз на тиждень) оглядайте ловчі пояси на штамбах дерев і знищуйте гусінь, що зібралася під ними. Щоб уникнути перетискання кори протягом літа, необхідно послабляти обв’язку поясів не рідше одного разу на місяць. Після збирання врожаю паперові пояси знімайте і спалюйте, а зроблені з мішковини кип’ятіть, висушуйте і зберігайте до наступного року.
Систематичний збір падалиці дозволяє знищити значну кількість гусениць плодожерки. Оскільки опалі плоди гусениці залишають у першу ж ніч (вдень вони з них не виходять), тому важливо збирати падалицю щодня ввечері й одразу після збирання закопувати на глибину не менше 50 см.
При підживленні дерев і кущів дотримуйтеся пропорцій, не перевищуйте рекомендованих доз.
У боротьбі зі шкідниками плодових і ягідних культур слід віддати перевагу біологічним засобам. Хороший результат дають настої трав: полину, кульбаби, пижма, живокосту, чистотілу.
Систематично знищуйте личинки колорадського жука на картоплі. Якщо на листках картоплі з’являється бліда облямівка, що поступово буріє, значить рослинам не вистачає калію. Підгодуйте картоплю попелом (склянка на погонний метр).
Проведіть остаточне проріджування моркви і петрушки – до 4 см, буряків – до 10-12 см, редьки, пастернаку – до 8-10 см.
Батоги гарбуза вкорочують над третім листком після зав’язі, вирізують бічні пагони. На одній рослині залишають не більше трьох зав’язей.
Можна приступати до повторних посівів редиски, салату, кропу та інших зеленних культур.
На ділянках, що звільнилися після збирання овочів, сіють сидеральні культури.
Для запобігання грибкових захворювань у троянд, хризантем та інших квітів рослини один раз на тиждень слід обприскувати однопроцентною бордоською рідиною або 0,5% розчином хлорокису міді.
Викопайте і просушіть цибулини нарцисів, тюльпанів, гіацинтів, крокусів. Зберігати їх краще, пересипавши сухим торфом, при температурі 18 градусів у добре провітрюваному приміщенні до висадження у землю наприкінці вересня.
 
НЕСПРИЯТЛИВІ ДНІ: 14, 15, 19, 20, 23, 24, 25, 28, 29, 30 липня.