Поточний № 4 (1431)

05.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет»: 


04.08.2023

Національна спілка журналістів і редактори шукають можливості відновити поштову доставку преси
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) створила гарячу лінію для передплатників, представників поштового зв’язку, редакцій друкованих медіа, на яку можна буде повідомити про порушення, пов’язані з доставкою періодичної преси, та про непродумане звільнення працівників пошти. Із залученням матеріалів, які буде зібрано, Спілка журналістів спільно з редакторами ЗМІ підготує пропозиції до уряду.
 
«Газетам потрібна допомога – це вже крик душі!»
Про те, що масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни, йдеться у зверненні до Президента України, уряду та керівництва «Укрпошти», схваленому 6 липня на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України.
«Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі», – наголошено у зверненні.
НСЖУ твердить, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури.
Як наголошує головний редактор одеського видання «Прес-кур’єр», член ревізійної комісії НСЖУ Йосип Бурчо, наразі обласні філії «Укрпошти» позбавлено абсолютно всіх прав.
– Вони будь-який акт виконаних робіт надсилають до Києва! – обурюється редактор. – Все – тільки через Київ. Концентруючи владу в одних руках, в центральному офісі, «Укрпошта» веде організовану, цілеспрямовану роботу проти нас – друкованих видань.
За словами Йосипа Бурчо, у договорі організації передплати та доставки «Укрпошта» захищає лише себе. Порушуючи такий договір, редакція платить втричі більший штраф.
Водночас, зростає вартість доставки, сягаючи 30% усього бюджету редакцій. При цьому постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасність доставки газет передплатникам.
«Це вбиває друковані видання, які читають мільйони людей по всій Україні», – мовиться у зверненні НСЖУ.
Непорозуміння з «Укрпоштою» змушують газетярів, особливо на прифронтових територіях, шукати способи самотужки доправляти видання читачам.
– У нас в Україні питанням розповсюдження газети без «Укрпошти» цікавляться не тільки на деокупованих і прифронтових територіях, а й у глибокому тилу. Думаю, варто буде вивчати весь досвід, який є, обмінюватися власними напрацюваннями, і всім разом шукати найприйнятніші варіанти доставки наших видань без «Укрпошти», – каже секретар НСЖУ, головний редактор «Обріїв Ізюмщини» Костянтин Григоренко.
Тим часом, щоб запобігти ризикам, які можуть виникнути через розрив редакцій із «Укрпоштою» Спілка журналістів пропонує невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, НСЖУ та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».
 
«Ненадання поштових послуг – це успішна реформа?..» – Сергій Томіленко
Проблеми з поштовою доставкою преси – це проблеми не лише редакцій, а й передплатників та загалом держави, оскільки страждає вчасність та об’єктивність інформування людей, а в багатьох областях – ще й послаблюється інформаційна конкуренція з російською пропагандою.
– У нас – прикордонний район Сумської області. Є два села, які постійно обстрілюють, – розповідає головна редакторка газети «Путивльські відомості» Тетяна Каушан. – І зараз саме там звільнили листонош. Тепер нашу газету в тих селах люди не отримують, бо коли обстріли, туди пересувні відділення не пропускають. Якби були листоноші, вони могли б розносити газети між обстрілами.
Редакторка каже, що для жителів Сумщини відсутність поштового зв’язку в багатьох селах і погана робота в містах – велика проблема. Але ця проблема є не лише на прикордонні.
– Ми отримали листи сотень людей про те, що звільнення листонош призведе до того, що люди не зможуть користуватися поштовими послугами, не зможуть отримувати газети, – наголошує голова Черкаської обласної організації НСЖУ, головна редакторка газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська.
Ще емоційніше висловлюється очільниця «Володимирецького вісника» з Рівненщини Людмила Босик:
– Скажіть, будь ласка: це що ж сьогодні робиться, що пенсіонер на ходунках іде у центр села до машини отримати пенсію? І що сьогодні робиться в «Укрпошті», якщо в нашому головному відділенні позвільнялися майже всі поштовики? У тих одиничних стаціонарних відділеннях зв’язку, що ще лишилися, завідувачок поставили перед фактом, що вони будуть до обіду завідувачками, а від обіду вони сідають на велосипед і окрім преси та пенсійних коштів (увага!) розвозять печиво та ковбасу. Пошта наша в що перетворилася? В торговця дрібним товаром?
Масове звільнення листонош із поштових відділень по всій Україні викликає протести людей, яких у часи війни позбавляють доступу до важливих поштових послуг. За даними НСЖУ, в різних частинах країни сотні жителів місцевих громад підписують звернення щодо збереження в своїх населених пунктах стаціонарних поштових відділень.
– Журналісти місцевих газет – перші, хто отримують обурені звернення українців... – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Чи може керівництво «Укрпошти» переконати цих простих людей, що ненадання поштових послуг – це успішна реформа? Чи не варто урядовцям допомогти громадянам та українській пресі вплинути на «Укрпошту», аби стратегія діяльності поштового оператора реально враховувала запити населення в часи війни?»
На занепокоєння Спілки журналістів, медійників і передплатників, коментарем у соцмережі відреагував очільник «Укрпошти» Ігор Смілянський. Він переконує, що «Укрпошта» зацікавлена у збільшенні тиражів періодики і її поширенні, але, мовляв, люди неактивно передплачують газети у воєнний час, а якість контенту знижується. Тож поштарям, каже він, невигідно доправляти газети у села із малою кількістю передплатників.
– Чи буде «Укрпошта» доставляти 2 примірника в якесь село та ганяти для цього автівку? Ні, не буде. Це комерційна послуга, і ми не будемо працювати в збиток. Але 95% будуть доставлені своєчасно і нормально, – твердить пан Смілянський.
Окрім того, очільник «Укрпошти» заявив про намір на 100% оцифрувати роботу листонош, включно з передплатою, тож, мовляв «буде жорсткий контроль виконання». Він запевнив, що готовий почути конструктивні зауваження, які економічно обґрунтовані.
Національна спілка журналістів – за те, щоб підготувати «конструктивні зауваження», про які каже пан Смілянський, але наголошує, що в умовах України, та ще й під час війни поштовий зв’язок не може будуватися винятково на комерційних засадах.
– Ми маємо право вимагати від пошти, щоб вона працювала не лише з врахуванням економічних мотивів, але й суспільно важливих, – наголошує член ревізійної комісії НСЖУ Йосип Бурчо.
Як твердить заслужений журналіст України, редактор видання «Діалог» Анатолій Безтака, в маленьких селах, де в місцевих жителів немає соцмереж і навіть телефонів, газета була єдиним способом інформаційного виживання та «єдиним віконечком у світ». Нині ж «пошта занепадає і, відповідно, ми з нею».
Все це спонукає деякі редакції шукати можливості розповсюджувати свої газети без залучення «Укрпошти»: десь розвозять номери по населених пунктах самі, десь – намагаються залучити наявні логістичні мережі.
– В «Укрпошті» пропонують наводити конкретні факти, по яких необхідно ухвалювати рішення. На нашу думку, це цілком виправдане побажання. Тому ми працюватимемо над тим, щоб максимально зібрати звернення з місць, – каже голова НСЖУ Сергій Томіленко.
Робоча група НСЖУ, до якої ввійшли редактори друкованих медіа, юристи та фахівці Спілки, на своєму першому засіданні 25 липня вирішила створити гарячі лінії з метою збору інформації про проблеми газетярів у роботі з «Укрпоштою» з подальшим обговоренням цих проблем з самою «Укрпоштою», Міністерством культури та Офісом Президента України для пошуку виходу з ситуації, що склалася.
Національна спілка журналістів України звертається до редакцій газет з усієї України, працівників пошти, голів місцевих громад із проханням повідомляти про факти необґрунтованого звільнення працівників пошти або про недоправлення передплачених газет і журналів. Усі звернення буде опрацьовано та долучено до загального проєкту пропозицій.
Надіслати письмові звернення на електронну пошту: ukrposhtaskarga@gmail.com 
Контактні телефони гарячої лінії: +380962086788 (дзвінки приймаються по буднях з 10:00 до 17:00, або просимо надсилати повідомлення через месенджери вайбер і телеграм)
Інформаційна служба НСЖУ.