Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мирне життя - для плідної роботи


10.06.2021

У ЛЮТОМУ 2020 року до керівництва Державного підприємства «Дослідне господарство «Дніпро» Інституту зернових культур НААН  прийшла нова команда амбітних фахівців, які визначили для себе головну мету – покращити фінансовий стан господарства та повернути довіру партнерів до основної продукції – якісного насіння пшениці, ячменю, кукурудзи вітчизняної селекції. 
Виконувач обов’язків директора ДП ДГ «Дніпро» Ігор Федотов – мужня людина, патріот України. На початку російської агресії він за власні кошти ремонтував БМП, БТР, військову автотранспортну техніку, оскільки матеріальна частина Збройних сил України на той час була повністю знищена. В АТО та ООС служив з квітня 2014 року до жовтня 2019-го. Був неодноразово нагороджений орденами, має нагородну зброю.
До роботи у дослідному господарстві «Дніпро» Ігор Федотов запросив своїх побратимів, перевірених війною, – Андрія Шаволіна, заступника директора з виробництва, полковника запасу, Михайла Чумаченка, начальника віддіду сторожової охорони, підполковника запасу, Олега Могиляна, провідного інженера з механізації та автоматизації виробничих процесів, підполковника запасу, інженера з ремонту Євгена Піднебесного, капітана запасу, керуючого другого відділення Олексія Волошенюка, капітана запасу.
Що сьогодні хвилює Ігоря Григоровича Федотова вже у цивільному житті?  Про це він розповідає читачам «СН» та учасникам виставки «Агро-2021».
 
Після приходу нової команди в  Державне підприємство «Дослідне господарство «Дніпро» пройшло 15 місяців. Чи достатній  це час, аби зрушити з мертвої точки колись потужне насіннєве господарство, яке впродовж останнього десятиліття ніби зупинилося в часі. На папері, у звітах, все було гаразд, але після проведення інвентаризації з’ясувалося з 27-ми одиниць автотранспортної техніки лише 2 живих «ГАЗони» і 2 «ГАЗелі», з тракторів  на ходу – лише 4 МТЗ. Все інше – брухт, який не так просто списати з балансу, оскільки ця процедура вимагає проведення технічної експертизи. Переважна кількість техніки потребувала капітального ремонту – у Харкові на спеціалізованому підприємстві повернули життя комбайну Дон-1500, взяли у лізинг трактори Fendt, Valtra, просапні сівалки, оприскувач. У найближчих планах – придбання зернозбирального комбайна Massey Ferguson.
За документами у дослідному господарстві є система зрошення на 3 тис. гектарів у робочому стані. Але її всю вирізали, залишивши лиш канави, де були колись укладені труби. На березі Дніпра була потужна насосна станція. Жодного насоса немає у наявності! Знову-таки на балансі обліковується сад – 42 тис. плодових дерев. Інститут садівництва НААН у ході експертизи виявив лише 2238 дерев, з яких плодоносять лише 1100. Всі інші дерева були зрізані на дрова. Ась така спадщина нам дісталася. 
Відтак нам довелося працювати не лише над пошуком ефективних рішень для проведення комплексу агротехнічних заходів, а й поверненням 28,5 млн. грн. заборгованості перед кредиторами, утворену попереднім керівництвом. Кошти, які надійшли від продажу насіння, вже дозволили частково  розрахуватися з кредиторами. 
 У нас потужний людський потенціал, який цінують у всьому світі. Аби цей потенціал сповна використати у своїй державі, варто ухвалювати закони, які б дозволяли розвивати у першу чергу вітчизняну економіку. Наша законодавча база має стимулювати роботу державних дослідних господарств, які займаються вирощуванням насіння і виконують чи не найголовніше завдання поряд із захистом кордонів України – забезпечення продовольчої безпеки держави. Але за ситуації, коли держава забирає 80 відсотків прибутку державних підприємств, і всього 20 відсотків залишає на їхній розвиток – це неправильно. Аби це співвідношення було навпаки, ми б мали можливість і розвиватися, і оновлювати машинно-тракторний парк, і використовувати найновіші технології.
З держпідприємством ніхто не хоче укладати форвардні контракти, а банки – співпрацювати та давати кредити навіть під великі відсотки. Така ситуація складається через відсутність співпраці бізнесу з державою. 
А для цього з урахуванням відкриття ринку землі треба негайно прийняти закон про державні дослідні господарства, який би гарантував нам можливість виконувати державну роботу з вирощування насіння та селекції. За наявності такого закону у бізнесу теж з’явилася б зацікавленість вкладати свої кошти у розвиток насінництва.
Відсутність державної підтримки буде сприяти збільшенню імпорту іноземного насіння в Україні і з часом повністю витіснить вітчизняні сорти і гібриди з ринку насіння.
Для того, щоб запобігти експансії зарубіжних виробників насіння на ринок України, необхідно створити належні умови для подальшого розвитку вітчизняної селекції та насінництва. Роль держави при цьому повинна полягати в напрямку зусиль, в тому числі законодавчої та фінансової підтримки, на сприяння виходу вітчизняних сортів на міжнародний ринок, залучення іноземних інвестицій для створення інфраструктури насінництва.
Життєва необхідність підказала нам провести інвентаризацію ріллі, отримати кадастрові номери на всі поля, що дало змогу укласти першу в історії ДП ДГ «Дніпро» форвардну закупівлю.
Склалася досить дивна ситуація, коли українські фермери віддають перевагу гібридам іноземної селекції. Своє рішення пояснюють фінансовими можливостями та більшою вологовіддачею гібридів провідних іноземних насіннєвих компаній. Так ось, у минулому посушливому році у дослідному господарстві «Дніпро» зібрали на круг по 7 тонн кукурудзи з гектара. У другій декаді серпня гібрид Бурштин мав вологу в качані 12,5 відсотка при нормі 14. А фермер на сусідніх з нами полях отримав по 1,5 тонни кукурудзи іноземної селекції.
Ось на таких прикладах треба доводити, що українське насіння – краще. Цю аксіому ми намагаємося втілювати у життя своєю бойовою командою. У мирному житті треба працювати на добробут держави і своєї родини. Але ніколи не забувати, що всього за 200 км – йде війна, на якій гинуть кращі сини у доньки України. Пам’ятайте про це! 
Ігор ФЕДОТОВ,
в.о. директора ДП «Дослідне господарство «Дніпро».
Дніпропетровська область.
На знімку: в.о. директора Ігор Федотов (у центрі) проводить оперативну нараду зі спеціалістами господарства.

РЕКЛАМА

ДП «ДОСЛІДНЕ ГОСПОДАРСТВО «ДНІПРО»
ВИРОБНИК ВИСОКОЯКІСНОГО НАСІННЯ
Державне підприємство «Дослідне господарство «Дніпро» ІЗК НААН» є основною експериментальною базою Державної установи Інститут зернових культур НААН. 
До Вашої уваги пропонуємо гібриди кукурудзи дніпровської селекції:  ДБ ХОТИН, ДН ПАТРІОТ,
ДН ХОРТИЦЯ, ДК ВЕЛЕС, ДН ДЖУЛІЯ, ДН БУРШТИН.
ЯЧМІНЬ, ПШЕНИЦЮ ОДЕСЬКОЇ ТА ЛУГАНСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ.
З питань придбання насіння, отримання професійних консультацій, звертайтеся 
за телефонами (067) 011-05-77, (067) 101 05 77. E-mail: sale.dp.dg@gmail.com (відділ збуту).