Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Надворі від води лиха – боже мій! І підвал повний, навіть риба запливла...»


16.09.2022

У Кривому Розі уздовж узбережжя Інгульця – повінь.
Затопило садиби приватного сектора. Людей евакуювали.
По вулицях вище – вода у підвалах місцевих. Річка вийшла
з берегів внаслідок ворожої атаки, що сталася напередодні.  
Місцеві кажуть, вода піднялася від берега майже на три вулиці догори. Потім почала відходити.
«Прибувало по 10-15 см на годину. До мого порога дійшло і зупинилося. Ми стояли, чекали, що буде. Адже вода така стихія – від неї нікуди не сховаєшся», – поділився криворіжець Григорій.
Його сусід Олександр розповідає, як пішла вода у погреб, з жінкою кинулися консервацію витягувати. А коли побачив масштаби лиха, човен накачав і почав людей рятувати.
«У нашому будинку цоколь високий, майже з мене. Вода підіймалася сходинками, та в хату не потрапила. Я була у спальні, коли за мною припливли на човні. Подвір’я все залило, тож довелося вилазити через вікно на гараж. Звідти вже мене врятували», – розповіла мешканка Світлана Анатоліївна.
Голова вуличного комітету Любов Адаменко каже, у людей затопило літні кухні, підвали, сараї, городи. На її ділянці залило перець, кабаки, томати, картоплю, буряки. Рослини буквально стирчали з-під води.
«Вода аж за город пішла. Лиха було – боже мій! Ледве врятував свого пса Барбоса. Підвали повні. Навіть риба запливла», – сказав місцевий Олександр Миколайович.
Вгамовували стихію працівники ДСНС та комунальники.
«Відразу після аварії організували роботу з ліквідації наслідків. Залучили понад 100 рятувальників і працівників комунальних служб. Задіяли 14 одиниць техніки», – розповів начальник ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області Андрій Кульбач. 
Вода досі залишається у підвалах, на присадибних ділянках. Її відкачуватимуть за допомогою мотопомп, підкреслив Андрій Кульбач.
«Ворог завдав 7 ракетних ударів по місту. Причому виключно по цивільній інфраструктурі – гідроспорудам. Фактично це була спроба орків змити водою частину Кривого Рогу. Справжній терористичний акт проти мирних людей», – наголосив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул .