Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Найсмачніших помідорів тепер вистачить на всіх!


27.10.2023

У «Сільських новинах» від 11 листопада 2022 року
був опублікований мій матеріал «Смачніших помідорів
ще не куштував», в якому, зокрема, я розповів про деякі
перспективні сорти помідорів з високими смаковими
якостями. Одним з таких був і сорт «Восьме диво світу»,
який вирощую на своїй дачі вже кілька років. 
Тож приємно ним задоволений. І є від чого:  плоди дуже красиві, круглі, червоні, вагою іноді й до кілограма, стійкі до фітофтори, а врожайність – до 15-20 кілограмів з куща. Але особливо відзначаються їхні незвичайні смакові якості: вони заслуговують найвищої оцінки. 
З усіх помідорів, які я вирощую, у них найсмачніші плоди. Смачніших не куштував! Незважаючи на велетенську вагу, плоди не розтріскуються, довго висять на кущі, не втрачаючи своїх смакових та лікувальних якостей. Саджати їх можна як у теплиці, так і у відкритий ґрунт. Помідори цього сорту ідеальні для салатів, а смак томатного соку з них просто неперевершений!  Без перебільшення, цей сорт – справжнє диво! 
Оскільки я зібрав чималу кількість насіння цього сорту, тож запропонував безкоштовно поділитися ним з городниками, читачами «Сільських новин». 
Чесно кажучи, я аж ніяк не сподівався на такий великий потік листів. І в результаті не всі бажаючі змогли отримати насіння помідорів цього сорту. І хоча жоден адресат не залишився поза увагою (їм надіслав насіння іншого сорту), та все ж кожен прагнув придбати саме цей сорт. До речі, наприкінці літа я навіть отримав декілька листів від вдячних городників, які були задоволені «Восьмим дивом світу» уже на власній грядці.
Отож, враховуючи ситуацію, цьогоріч я зібрав значно більшу кількість насіння помідорів цього сорту і з задоволенням поділюся ним з кожним бажаючим: надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: Сенчуку А.І., вул. М. Небаби, 100, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005, і буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці влітку з’явиться «Восьме диво світу».
До речі, останнім часом свою колекцію помідорів поповнив новинками і я, тож випробував їх на власній дачній ділянці.
Хочу ще розповісти про один, з поки що рідкісних на Україні, і моїх  найулюбленіших томатів – середньостиглий високоврожайний сорт «Церква». Йому більше 100 років, і прийшов він до нас з Америки. За легендою, цей сорт вирощували кілька поколінь ченців в одному з храмів. Плодоносить «Церква» до самих заморозків, а зірвані в жовтні бурі помідори лежать на підвіконні до грудня. Це один з небагатьох сортів, який може похвалитися плодами – справжніми важкоатлетами: найменший важить не менше півкілограма. І таких томатів за сезон на одному кущі зав’язується до 30 штук. 
Щороку тішать своєю екзотично-казковою «розмальовкою» такі цікаві сорти, як «Королівська краса», «Загадка природи», «Цукерки Вірджинії» та «Пір’їна Жар-птиці», які створюють на грядці красу і настрій. Ці помідори дійсно ніби з казки й до того ж великі, красиві і високоврожайні, а щодо своїх смакових якостей – то просто неперевершені! А «змагаються» з ними у красі високорослі, середньостиглі 100-грамові помідори «Пасхальне яйце» і «Кавунчик» з неймовірно красивим червоно-оранжевим забарвленням. Плодоносять же вони до самої осені, стійкі до захворювань. Та й врожайність висока і стабільна. Отож, раджу саджати їх обов’язково. 
А коли повести мову про лікувальні властивості помідорів, то тут неперевершеним буде сорт «Здорове життя», який поправу займає чільне місце на моїй помідорній грядці. Це – ранній високорослий і надзвичайно продуктивний сорт, плоди вагою до 30-40 грамів, червоні, високої якості і неповторного смаку, багатогронові з 10-15 помідорів у кожному гроні. Це найсолодший з усіх чері-помідорів з найвищим вмістом вітамінів. І, як стверджують фахівці, цей сорт має підвищений вміст лікопину, який є протипухлинним засобом і називають його протираковим помідором.
Словом, сортів помідорів є дуже багато, як кажуть, на всі смаки і вподобання. Та одним з неперевершених, як на мене, є сорт «Восьме диво світу». Тож повторюсь: якщо комусь з читачів «Сільських новин» не вистачило насіння цього сорту в листопаді – грудні минулого року чи, можливо, хтось щойно дізнався про нього і хоче його придбати, я із задоволенням поділюсь.
Анатолій СЕНЧУК.