Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Огіркове різнобарв’я


01.12.2021

Для моєї родини огірок – один із основних овочів, який
ми споживаємо майже щодня. З весни і до пізньої осені
на нашому столі завжди є свіженькі огірочки з грядки.
За роки вирощування я підібрав сорти з різним терміном дозрівання. Саджаю їх у декілька етапів, і тому ми до осінніх заморозків смакуємо власними огірочками. Полюбляємо їх у свіжому виді та у різноманітних салатах.
А от моя донька Мілана обожнює огірочки просто так, без основної страви. Взяла і хрумтить смачненьким соковитим овочем. Консервуємо огірків також багато, щоб взимку було чим смакувати. А для донечки саджаю на підвіконня декілька кущиків кімнатних огірочків. Великого врожаю з вікна не отримуємо, але все ж таки зимою майже кожного дня маємо 1-2 соковиті огірочки. 
У минулому році ми вирощували близько 40 сортів огірків, у тому числі й екзотичні. Кращою новинкою минулого сезону був сорт з незвичайним забарвленням Біла Анаконда. Цей сорт ми отримали із США. Кущі міцні, можна вирощувати як на землі, так і пускати на шпальту. Плоди довгі, до 25-35 см, біло-молочного кольору з тонкою шкіркою. За смаком вони набагато солодші від звичайних огірків і ніколи не гірчать. Цей сорт став ізюминкою в салатах та на бутербродах. Дуже смачні консервовані, ми їх ріжемо шматочками, щоб помістилися в банку. Сорт стійкий до перепадів температури та до хвороб, плодоносить до середини осені. 
Іще одна новинка -  кущовий сорт  Лимон, здивував жовтими круглими плодами з носиком, що схожі на лимон. Огірки цього сорту не лише гарні, а й смачні. Плодоносив Лимон до вересня, і за цей час не був уражений жодними хворобами. Це значить, що він гарно прижився на нашій землі, і його можна вирощувати в усіх кліматичних зонах країни.  
Середньоспілий сорт китайської селекції Китайські Палички відзначився дуже красивими темно-зеленого кольору плодами завдовжки 25-30 см і діаметром 2-3 см. Вони солодкі, з тоненькою шкіркою та сильним ароматом.                                                                                                                       
Ідеальні для консервування плоди сорту Бочковий засіл  дозріли одними  з перших. Ці маленькі зеленці завдовжки всього 3-5 см дуже красиво виглядають у банці. Бочковий засіл практично не уражається хворобами і добре витримує знижену температуру – кущі вистояли при 0 градусів. Такі характеристики зробили цей сорт дуже популярним серед дачників.                                                            
Плоди середньоспілого сорту Тайський довгий язик досягли 40-сантиметрової довжини. Вони дуже красиві – з яскраво вираженими ребрами, темно-зелені, солодкі й соковиті. Для консервування моя мама нарізала плоди на шматочки.                                 
Із довгоплідних непогано себе зарекомендували такі цікаві сорти, як Шань Дунь № 8, Чинь Янь №4, Жуан Дикфлейт та ін.                  
Дуже сподобався салатний сорт Суперазія, насіння якого я придбав в овочівника-аматора з Казахстану. Правда, не певен, що це його правильна назва, оскільки той купив на ринку в китайця. Світло-зеленого кольору плоди цього сорту, які довго не перезрівають, важили до 4 кг. Я не міг повірити, що бувають такі огірки. Та ще більше мене здивувало те, що цей гігант виявився смачним. Єдина вада – такі огірки не підходять для консервування цілими, їх треба тільки різати. 
Сорт Хіманджі, виведений у 1992 раці Інститутом сільського господарства Індії, відзначається кремовими, невеликими (до 12 см) і солодкими плодами. Зірвані, вони зберігалися довше  за всіх, тому придатні для продажу. До речі, цей сорт чудово росте не лише у відкритому ґрунті, а й у теплиці.
Уже багато років вирощуємо сорт Малюк, який за цей час ні разу не підвів і завжди тішить дружним зав’язуванням плодів.
Екзотичний огірок Китайський жовтий з невеликими (6-8 см), смачними, без гіркоти плодами жовтого кольору, як і всі новинки, не хворів і був урожайним.
Справжнім відкриттям став для нас новий сорт із США  Яйця Дракона. Він плодоносив до вересня, не хворів, до того ж добре витримав спеку. Плоди яйцеподібної форми, білого кольору, вагою близько 300 г, дуже смачні у свіжому і консервованому вигляді.
Кілька років тішить нас стабільним урожаєм і сорти Степовий, Фенікс люс, Білий Ангел, Йок као, Талісман, Бірюза, Пуна Кіра та ін.
Попри те, що огірок  - теплолюбива культура, його можна мати на столі цілий рік, вирощуючи у відкритому ґрунті, у парнику, весняній теплиці, заскленій зимовій теплиці і навіть на підвіконні. На грядці ми вирощуємо огірки, висіваючи насіння безпосередньо у ґрунт.  Для них відводимо гарно освітлену ділянку. Насіння висіваємо в кінці квітня, коли ґрунт прогріється до температури 18-25° С. Сходи зазвичай з’являються на 9-й день. Щоб вони гарно плодоносили, не забуваємо регулярно поливати. При обмеженому поливі ріст рослини призупиняється. Додаткових підживлень не проводимо. Плоди збираємо кожні 2-3 дні, позаяк нерегулярне збирання зменшує врожай і погіршує товарні якості. 
Для збереження сортової чистоти ми використовуємо ручне запилення. Звісно, у більшості городників немає можливості провести всі ці процедури. Тому, щороку потрібно купувати сортове насіння - і будете з урожаєм. Вирощуйте і ви унікальні сорти огірків, а насінням я готовий поділитися. Пишіть, та не забувайте вкладати підписаний конверт. Для відповіді. 
Руслан ДУХОВ.
вул. Тюркіна, 41, с. Мишурин Ріг,
Кам’янський район, Дніпропетровська область. 51610. 
www.doohoff.cоm