Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Окупанти збирають медичні дані українських дітей, примушують бути донорами для російської армії 


27.10.2023

На тимчасово окупованих територіях України виявлені наслідки підготовки українських дітей до трансплантології. Дорослих примушують  здавати кров на потреби російської армії. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла адвокатка, директорка ГО «Східна правозахисна група» Віра Ястребова.
Юристка зазначила, що російські окупанти з минулого року проводять медичну фільтрацію дітей. Для цього  з росії приїхали 35 медичних бригад, де працює майже тисяча лікарів.
«Саме вони проводять медичні огляди українських дітей. росія звинувачує Україну в трансплантології, тим самим  російські окупанти грають на випередження: примушують підлітків брати паспорти рф, потім змінюють персональні дані, і на кожну дитину є медична довідка – де зазначено на що хворіє дитина, і які органи в неї здорові», – поділилася Віра Ястребова.
Крім того, адвокатка розповіла про примусову кампанію по донорству крові на потреби окупаційної російської армії, в ней беруть участь колаборанти, студенти вузів та профтехучилищ та колаборанти.
«До центрів служби крові примусово звозять українців. Здача крові проводиться під підпис. В разі відмови від цієї процедури, на так званих “донорів” здійснюється тиск і їх починають залякувати», – підсумувала адвокатка.
Крім того, окупанти посилюють фільтраційні заходи серед місцевого населення з метою підготовки до виборів президента російської федерації.