Поточний № 4 (1431)

05.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ошукували громадян, які збирали кошти на допомогу ЗСУ – викрито злочинну групу


05.07.2023

За процесуального керівництва Кам’янської окружної прокуратури викрито та повідомлено про підозру чотирьом учасникам групи, які займалися заволодінням грошових коштів громадян України шляхом обману.
Їм інкриміновані крадіжка, шахрайство та несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем (ч. 4 ст. 185, ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України).
За даними слідства, усі учасники злочинної групи – жителі Кам’янського району. Вони знаходили у соцмережах інформацію про збір коштів на допомогу та лікування військовослужбовців ЗСУ. У месенджері представлялися волонтерами міжнародних організацій та пропонували фінансову допомогу в іноземній валюті. 
Під виглядом конвертування грошових коштів вони отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих та привласнювали гроші шляхом переведення їх на підконтрольні рахунки.
Встановлено, що псевдоволонтери ошукали майже 100 громадян на всій території України. 
Щомісячно така незаконна діяльність приносила їм понад 1 млн. грн.
Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживання фігурантів та вилучили мобільні телефони, 300 сім-карток операторів зв’язку, комп’ютери, ноутбуки, електронні накопичувачі  інформації, банківські картки, чорнові записи, грошові кошти у сумі майже 800 тис. грн.
За клопотанням прокуратури одному із підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щодо інших вирішується питання про обрання.
Заходи з викриття проводилися прокурорами спільно з працівниками Кам’янського районного управління поліції ГУНП області та Управління протидії кіберзлочинам у Дніпропетровській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.