Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Помідорчики на зиму


25.08.2021

Солоні помідори з гірчицею
Для соління відбирають помідори однакової зрілості. Промиті холодною водою помідори складають в посуд для засолювання шарами, перекладають листям  чорної смородини і вишні. 
Дно посуду теж викладають листям чорної смородини,  додають кріп, потім заливають розсолом. На 10 кг помідорів для розсолу  потрібно  10 літрів води, 2 склянки цукру, склянка солі,15 лаврових листків, по чайній ложці розім’ятих горошин запашного і гіркого перцю, 100 г сухої гірчиці .
Для приготування розсолу у воду покладіть сіль, цукор, лавровий лист, чорний й запашний перець, розсіл прокип’ятіть, остудіть, додайте в розсіл суху гірчицю. Розсіл добре розмішайте і дайте відстоятися. 
Коли розсіл стане прозорим, трохи жовтуватим, залийте ним помідори і накрийте чистою марлею. 
 
Мариновані помідори 
Плоди сортують. Відбирають невеликі бурі або рожеві помідори. У банку укладають помідори тільки однакової зрілості.  На  дно  літрової банки кладуть лавровий лист, 5–6 горошин чорного перцю, 2–3 зубчики часнику, шматочок гіркого  перцю. 
Зверху наповнюють банку  помідорами. Заливають маринадом (на 1 л води – 50 г солі, 50 г цукру, 4 ч. ложки оцтової есенції). Пастеризують за температури 85 градусів літрові банки 20 хвилин, трилітрові – 30 хвилин і закупорюють. 
 
Помідори зі сливами 
Помідори і сливи беруть у рівних кількостях, миють, обсушують. Помідори наколюють виделкою з боку плодоніжки. Помідори і сливи укладають в банки, додаючи листочки чорної смородини, вишні, гілочку селери, кілька горошин чорного перцю. Потім готують заливку – на літр води – 100 г цукру і 15 г солі – і кип’ятять її. Заливають помідори три рази і закатують банки. 
 
Помідори у власному соку 
Розсіл готуємо так само, як і в попередньому рецепті, тільки без часнику, перцю і хрону. Помідори для заливки обдаємо окропом, очищаємо від шкірки, пропускаємо через м’ясорубку і ретельно протираємо через сито, щоб позбутися  зернят. Томатний сік кип’ятимо з сіллю і цукром і заливаємо їм підготовлені помідори в банках. Попередньо в кожну банку покласти по лавровому листку і по кілька горошин чорного і запашного перцю. Якщо ви любите більш гострі помідори, можна додати і шматочок гіркого перцю. 
 Можна двічі залити гарячим розсолом, закупорить банки і закрити чим-небудь теплим до повного охолодження. Або ж стерилізувати при слабкому кипінні води трилітрові банки 20 хвилин, літрові – 10 хвилин. 
Виходить дуже смачний томатний сік, а помідори залишаються як свіжі. 
 
Помідори з виноградом 
На  трилітрову банку взяти солодку перчину, стручок гіркого перцю, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 5 листочків смородини, 4 вишневих листочки, 4 горошини перцю,  лист хрону, кріп, по 1 ст. ложці цукру і солі, помідори і виноград. 
 Вимиті помідори, виноград  і  спеції укласти  у простерилізовані банки. Залити  киплячим маринадом з розрахунку по 1 ст. ложка солі  та цукру на літр води. Через 3 хв. злити, знову довести маринад до кипіння і залити помідори. Злити. На тетій раз залити і закупорити кришками. Перевернути, прикрити рушником.
 
Пікантні помідори 
Для розсолу візьміть 2,5 л свіжого соку з помідорів, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру,  півсклянки часнику, півсклянки  кореня хрону, 250 г болгарського червоного перцю. 
Часник, хрін і болгарський перець треба пропустити через м’ясорубку, змішати з томатним соком з цукром і сіллю, закип’ятити. Цілі помідори укласти в банки, залити окропом на 15 хвилин, воду злити. 
Залити гарячим розсолом, закатати і накрити чим-небудь теплим. Залишити до повного охолодження банок. Потім прибрати в прохолодне місце. 
 
Кетчуп  
Буде потрібно 2 кг червоних помідорів, 2 великих кислих яблука, 2 великі ріпчасті цибулини, 4–5 ст. ложок 9% оцту. Крім того, пів чайної ложки чорного меленого перцю, 1,5 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки солі, пів чайної ложки меленої кориці, пів чайної ложки запашного перцю горошком. Все пропустити через м’ясорубку і тушкувати 20-30 хвилин до готовності. Розкласти кетчуп у банки, закатати і залишити під ковдрою на 24 години. 
 
Аджика  домашня 
СПОСІБ № 1.  Візьміть 1 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю, 500 г часнику, 2–3 стручки гострого червоного перцю.Все пропустити через м’ясорубку, додати 120–150 г солі, змішати і розкласти в банки, закупорити. Зберігати в прохолодному місці. 
СПОСІБ № 2. Вам знадобиться 1 кг моркви, 2,5 кг помідорів, 1 кг солодкого перцю. Все це треба пропустити через м’ясорубку. Додати склянку олії, склянку цукру, 1/4 склянки солі. Покласти суміш в емальовану каструлю і варити, помішуючи, впродовж години. Зняти з вогню, остудити, додати склянку часнику і 2 стручки гіркого перцю, пропущених через м’ясорубку. Холодну аджику розфасувати в стерилізовані банки і закупорити  кришками.