Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Повна підтримка України задля перемоги у війні: голова делегації європарламентарів озвучив кроки, які необхідно реалізувати 


30.10.2023

Європарламентарі докладатимуть максимум зусиль, аби допомогти Україні перемогти у війні та повернути мирне життя. На цьому наголосив голова делегації європарламентарів Удо Бульманн, під час брифінгу  щодо результатів візиту делегації європарламентарів Підкомітету Європейського парламенту з питань прав людини, який проходив у Медіацентрі Україна – Укрінформ.
«Ми знаємо, що європейська мрія відродилася, ми знаємо, що європейська мрія жива, і вона жива тут, в Україні. І це той самий меседж, з яким ми можемо повернутися до європейських інституцій, до політиків, які дійсно опікуються багатьма проблемами прагматичного характеру, але ми також побачили, що загарбницька війна путіна торкається і нас, ЄС і Україну, і трансформаційну динаміку (яку викликала війна) неможливо повернути назад. Ми єдині і наша доля – це побудувати спільне майбутнє. Це те, що ми знали теоретично, але й те, що змогли дослідити на практиці, щоб зрозуміти, що це означає. Ми маємо присвятити свою роботу саме цьому», – зазначив європарламентар.
Удо Бульманн акцентував на практичних кроках, які плануються до реалізації та спрямовані на повну підтримку України задля перемоги у війні.
«Так, ми також надаватимемо повну підтримку всім вашим зусиллям, спрямованим на перемогу у цій війні. Європейський парламент перед тим, як ми приїхали, прийняв свою позицію щодо програми Ukraine Facility, 50 мільярдів євро мають бути дуже скоро виділені на підтримку України протягом наступних років. Це не та сума, ми знаємо, яка може покрити всі ваші потреби. Але це те, що ми обіцяли, і зараз Європейський парламент закінчив свою частину роботи, м’яч на полі Ради, Рада має відреагувати, і ми сподіваємося, що переговори можуть бути завершені дуже-дуже скоро», – зазначив він.
Голова делегації європарламентарів також підкреслив необхідність  сфокусуватися на найважливіших питаннях – питаннях правосуддя, зокрема правосуддя індивідуального. 
«Це означає, що ми маємо підтримувати тих, хто документує (події в Україні), ми маємо гарантувати відповідальність (за злочини). І ми, звичайно, також маємо забезпечити відшкодування для жертв, наскільки це можливо, використовуючи національні можливості України, а також європейську та міжнародну підтримку, які необхідні для цього. І ми також маємо сказати «так» – заморожені російські активи мають бути використані для цих цілей. Ми знаємо, що в наших націях, у наших державах-членах Європейського Союзу, є величезна підтримка цього, і лідери ЄС повинні гарантувати, що ми знайдемо рішення цього питання дуже швидко і у рамках міжнародного права», – пояснив він.
Також європарламентарі, зазначив Удо Бульманн, хочуть зупинитись на рішучих діях стосовно великої кількості дітей, які були незаконно депортовані до росії, та цивільних заручників, які перебувають в полоні в рф. 
«Це дуже великий скандал, і ми також повинні говорити з міжнародними неурядовими організаціями, міжнародним співтовариством, а також з ЄС, щоб знайти способи прискорити вирішення як раз цього питання. Ми не можемо закривати очі і ми не дозволимо, щоб діячі спільноти міжнародних неурядових організацій закрила очі на таку ситуацію і не зробили те, що від них очікується. Це дуже важливе питання, як і (питання – ред.) швидкого забезпечення надання відшкодування для внутрішньо переміщених осіб, яким довелось покинути свої домівки всередині України», – додав він.
Зазначимо, що делегація європарламентарів Підкомітету Європейського парламенту з питань прав людини (у складі Комітету Європарламенту з питань закордонних справ) відвідала Україну.  Зокрема в рамках візиту делегація відвідала Чернігівщину та на власні очі побачила й поспілкувалася з жертвами росіян, свідками їхніх злочинів, побачила катівні. 
Крім того, європарламентарі поспілкувалися з представниками парламентських комітетів, провели зустрічі з Генеральним прокурором України, Міністром закордонних справ.