Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Природні ліки для вашого городу


22.07.2022

НА ГОРОДАХ для захисту овочевих культур від шкідників і хвороб, крім хімічних і біологічних засобів, можна використовувати настої та відвари, виготовлені з диких та культурних рослин, що мають інсектицидні властивості. Ці препарати менш ефективні, ніж хімічні засоби, тому їх доцільно застосовувати при невисокій чисельності шкідників.
Проти попелиці ефективний відвар деревного попелу. 330 г його просівають, заливають окропом і кип’ятять 20 хвилин. Відстояний відвар проціджують, доливають водою до 10 л. Тепер можна обприскувати.
Кліщів треба знищувати відразу, як тільки їх виявили на рослинах. 60 г порошку гірчиці заварюють в 1 л води й настоюють три доби в щільно закритому посуді. Розводять у 20 л води, обприскують уражені кліщем рослини.
100 г свіжих, дрібно нарізаних стручків гіркого перцю кип’ятять на повільному вогні в літрі води впродовж години. Охолоджують, переливають у скляний посуд, дають настоятися протягом двох діб. 50 г цього відвару розвести в 10 л води - обприскувати проти дрібних гусениць.
 1,2 кг зеленого бадилля картоплі настоюють 4 години на воді. Додають воду до 10 літрів  і обробляють рослини, на яких з’явилися попелиці або павутинний кліщ. 
Бадилля можна заготовити взапас. Його висушують у тіні. Сухого бадилля для готування настою достатньо 600-800 г.
Гіркий полин збирають у період цвітіння, прив’ялюють. 1 кг такої маси протягом 15 хвилин кип’ятять у невеликій кількості води, охолоджують, проціджують. Доливають воду до 10 літрів. Застосовують проти листогризучих гусениць.
Деревій звичайний, багаторічну рослину з приємним запахом, збирають на початку цвітіння, висушують. 800 г сухої трави запарюють в окропі (тримати півгодини), доливають воду до 10 л, настоюють дві доби. Використовують проти попелиць, мідяниць, яблуневої молі, листогризучих шкідників.
Совка й капустяний білан бояться лопуха. Листя цієї рослини (1/3 відра) подрібнюють. Інші 2/3 заливають водою і настоюють 3 дні. Рослини обприскують 3-4 рази з проміжками 6-8 днів.
Чистотіл застосовують проти попелиці. 3-4 соковиті великі рослини чистотілу подрібнюють, заливають відром холодної води і настоюють 3 години. Додають 20 г господарського мила. Проціджують, наливають у глибоку миску й занурюють тільки ті гілочки, на яких оселилася попелиця.
УВАГА! Працюючи з рослинною сировиною, не забувайте про запобіжні заходи. Адже всі засоби, хоча вони й рослинного походження - це отрута. Ніколи не їжте, не пийте води і не куріть там, де ви обробляєте рослини. Не торкайтеся брудними руками до обличчя, а по закінченні роботи ретельно мийте руки.