Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Проти капустянки


03.06.2023

Ефективні методи боротьби зі шкідливою комахою

Відгородитися від капустянки. Щоб шкідлива комаха не проникла на ділянку від сусідів, треба по всьому периметру встановити листи шиферу, вкопавши їх на 50-60 см. Висота їх над поверхнею землі не повинна перевищувати 40-50 см. Також для захисту від капустянки можна по периметру прокопати канавку глибиною 40-50 см і засипати її щебенем, битою цеглою, битим склом.
Пиво. Налити приблизно 50 мл пінного напою у банку місткістю 0,5 л. Вкопати її по горло в землю. Запах напою приваблює комаху, і вона падає в банку. Назад же вибратися вона не може.
Гас. Розвести 100 мл гасу в 10 л води. Заливати ввечері по 1,5 ст. ложки в кожну нірку капустянки. Ще варіант – у відро піску влити столову ложку гасу, перемішати. Цей пісок розкладати по доріжках між грядками. Краще всього комбінувати обидва методи.
Мед. Обмазати банку зсередини медом і закопати в землю по вінця. Мед приваблює комаху так само, як і пиво. Аналогічним чином можна використовувати нарізану сиру картоплю і навіть звичайну підсолоджену воду.
Курячий послід. Дуже сильний засіб проти капустянки. Розведеним послідом потрібно поливати рослини або заливати його в нірки.
Мильна вода. 10 г звичайного господарського мила, 50 г прального порошку розвести у відрі води. В кожен отвір ходу влити 500 мл цього розчину. Якщо через 1-2 хвилини комаха не вибереться на поверхню, то загине під землею.
Яєчна шкаралупа. Підсушити шкаралупу, розтерти її в порошок і змочити олією (краще нерафінованою). Викладати разом з насінням в лунки. Або ж зробити борозенки глибиною 3-4 см, закласти туди суміш з шкаралупою і маслом. Зверху присипати піском. Капустянку приманює цей запах, вона з’їдає шкаралупу з олією і гине.
Капронові колготки. Капустянка може пошкоджувати розсаду, перегризаючи її на рівні із землею. Допомагають захистити стебла помідорів і перців капронові колготки. Перед посадкою потрібно обмотати стебла нарізаними шматками колготок так, щоб вони були і під землею, і над нею. Також можна вимочити ганчірки в мильному розчині для більшої ефективності. Такі рослини капустянка буде обходити стороною.
Часник. Викладати по зубчику часнику в кожну лунку при посадці рослин. Різкий часниковий запах ефективно відлякує комаху.
Цибулиння. Навколо сіянця зробити борозенку глибиною 3-4 див. Викласти в неї лушпиння, зверху присипати піском і землею.
Хвоя. Капустянку відлякує запах будь-яких хвойних дерев. Потрібно посипати хвою між рядами рослин, або ж засипати в лунки
Риб’ячі голови. Хоча б раз в сезон закопати сирі голови по всьому периметру земельної ділянки, на глибині 20-30 см.
Карбофос. Змішати кілограм будь-якого провареного зерна, гороху або висівок з 50 грамами карбофосу і 30 мл соняшникової олії. Такі приманки шкідливі для птахів і домашніх тварин, тому їх потрібно закопувати в землю. Аналогічним чином готується й принада з фосфідом цинку, який використовується замість карбофосу.
Карбід кальцію. Закласти в кожну нірку по 5 г карбіду. Трохи утрамбувати землю. Реакція з ґрунтовою або дощовою водою призведе до виділення ацетилену, який згубний для капустянки. Якщо земля суха і дощів немає, землю над карбідом потрібно трохи полити.
Механічний спосіб. У травні-червні капустянка відкладає яйця. Потрібно перекопати землю на тих ділянках, де було помічено комаху. Яйця на відкритому повітрі гинуть.
 Кінський гній. Восени в тих місцях, де була помічена капустянка, викопати ямки, закласти в них гній. Зверху присипати землею. Комаха забереться в гній, щоб перезимувати. Коли настануть сильні холоди, треба розрити ямку і розкидати гній по землі. В результаті капустянка загине.
 
РОСЛИНИ ПРОТИ КАПУСТЯНКИ
Відлякати комаху можна з допомогою 
рослин.
Коріандр. Слід висівати по периметру ділянки.
Чорнобривці. Висівати по периметру ділянки. Восени, коли рослина висохне, обламати стебла і розкидати їх по городу.
Вільха. Потрібно наламати невеликих гілочок і вставити їх в землю на відстані 1,5-2 метри один від одного. Вставляти по всьому периметру.
Хімічні засоби
Сьогодні у продажу є велика кількість хімічних засобів, розроблених спеціально для боротьби з  капустянкою. Принцип роботи більшості з них практично однаковий – комаху приваблює запах, вона з’їдає приманку і невдовзі гине.
 
ДЕЯКІ ЕФЕКТИВНІ ЗАСОБИ
Грім. Готовий препарат, який потрібно розкласти по нірках комахи, ущільнити ходи і полити водою. Після однієї обробки ефект зберігається 10-14 днів. Крім того, ефективний проти садових мурашок.
Банкол. Інсектицид, що пригнічує роботу центральної нервової системи комах. Вони не можуть рухатися, харчуватися і через кілька днів гинуть. Препарат не накопичується в ґрунті й воді, безпечний для тварин. Ефективно діє і при високих температурах, тому його зручно використовувати влітку.
Фенаксин Плюс. Гранульована принада. Має привабливий для капустянки смак і запах. Після поїдання  комаха гарантовано гине протягом 3-х годин. Засіб не справляє негативного впливу на рослини і не накопичується в ґрунті.
Грізлі. Засіб, розроблений спеціально для знищення личинок капустянки і дорослих комах. Шкідники гинуть вже через 1-2 доби після обробки ділянки. Після цього захист рослин зберігається ще протягом 4-х тижнів.
Медветокс. Засіб для захисту квіткових і овочевих культур. Випускається у вигляді гранул, що приваблюють смаком і запахом. Комаха гине через кілька годин після поїдання. Препарат діє до трьох тижнів. Для поліпшення ефекту гранули рекомендується збризкувати соняшниковою олією.
Rembek. У складі  цього засобу – оброблена хімікатами пшоняна крупа. Її потрібно закладати в ямки з розсадою.
Боверін. Препарат, виготовлений на основі гриба під назвою боверій. Засіб розмішують з соняшниковою олією і закладають в лунки з розсадою. Перед загибеллю комахи вибираються на поверхню. Рекомендується їх зібрати і спалити, щоб ними не отруїлися птиці або домашні тварини.
Також продаються звукові відлякувачі, дія яких заснована на вібрації. Ефективність їх помірна, тому рекомендується використовувати такі відлякувачі в поєднанні з іншими засобами. Тим не менш, вібрація, яку видають такі пристрої, здатна відлякати певну кількість капустянок.
Капустянка – небезпечний шкідник для сільськогосподарських культур. Рослини з пошкодженими комахами корінням, як правило, гинуть. Тому боротися з нею потрібно обов’язково, підбираючи найбільш ефективні методи.