Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Січеславський тракторний завод: попит на техніку зростає


18.11.2021

На виробничих потужностях ТОВ «Січеславський тракторний завод» триває випуск стандартизованої
та сертифікованої техніки українського виробництва. 
Інженери підприємства  розробили власну конструкцію кабіни, інших вузлів та агрегатів, що дозволило значно знизити собівартість продукції
Січеславський тракторний завод входить до трійки лідерів
з тракторного виробництва в Україні і щороку оновлює асортимент продукції. Ось і 2021-го аграріям було презентовано дві моделі – 160-сильний трактор «Січеслав-1604» і очікувану новинку – 420-сильний трактор «Січеслав-4204». Досить відчутне зростання попиту аграріїв на вітчизняну техніку дало змогу нашому підприємству досягти поставлених цілей та успішно виконати план продажів. Судячи з відгуків наших партнерів, сільсгоспвиробники не лише відчули переваги надійної техніки, а й отримали 25-відсоткову державну компенсацію, що суттєво позначилося на економіці господарств.
Комунікація з партнерами проходить на різних рівнях, але найбільш вдалою і відчутною вона є під час двох наймасштабніших виставок «Агро» у Києві та «АгроЕкспо» у Кропивницькому. Щоразу переконуюся, що спеціалізовані виставки є важливим елементом для ознайомлення з представленою технікою, майданчиком для безпосереднього спілкування аграріїв з інженерами, конструкторами заводу-виробника. Адже для придбання трактора керівник господарства, фермер має розмірковувати, осмислювати весь процес і усвідомити переваги нашої техніки, які полягають у простоті конструкції, її надійності та економічності.
Після налагодження серійного виробництва тракторів ми зробили важливий акцент, що полягає в урахуванні побажань замовників, які пропонують свої вдосконалення і хочуть мати універсальний енергозасіб для всіх тягопривідних агрегатів, задіяний на різних технологічних операціях вирощування сільськогосподарської продукції, а також для обслуговування тваринницької галузі. Такі клієнтські звернення для нас дуже важливі: саме такі побажання ми враховуємо для удосконалення тієї чи іншої моделі. Завдяки такому діалогу  маємо  бажаний результат, коли сільгоспвиробник працює на нашій техніці більш ефективно. 
Цьогорічний весняний та осінній комплекс польових робіт ще раз підтвердив економію витрат пального.
А простота конструкції дає можливість усунути будь-який недолік, що виникає у процесі експлуатації трактора самим механізатором впродовж 30 хвилин у режимі телефонного зв’язку з нашими спеціалістами. За потреби наша сервісна бригада,за 24 години виїздить до будь-якої точки України. Склад запчастин до тракторів усіх моделей постійно поповнюється.
Ідеї вдосконалення конструкції надходять з двох джерел: від фермерів, які придбали нашу техніку, і безпосередньо від узагальнення нашої практичної роботи на землях під час випробувань. 
Наша новинка, яка була презентована на виставках, – модель енергонасиченого 420-сильного трактора «Січеслав-4204», який має ряд своїх унікальних можливостей при збереженні тих переваг, які вже зарекомендували себе у попередніх версіях «Січеслава». По-перше, це паливна економічність, простота і надійність конструкції. Серед переваг цієї моделі – інноваційна гідравлічна система з насосом регульованої подачі, який дозволяє суттєво економити енергоресурси і витрачати паливо на функцію у разі потреби. 
Наприклад, якщо трактор виконує тягову роботу, то гідравлічна система вимикається, не працює і не витрачає енергію. Якщо ж є необхідність приведення в дію якихось гідравлічних агрегатів – вмикається гідросистема, яка виконує свою робота і потім вимикається. Так ось така гідравліка складається з двох окремих контурів. Один контур працює від типового шестиренного насоса, другий – від аксіального плунжерного насоса вітчизняного виробництва. Така задумка закладена для того, щоб розширити можливість роботи такого трактора з широкозахватними посівними комплексами, які потребують  гідравлічного живлення технологічних операцій (складування – розкладування, виглеблення – заглиблення).  
А другий контур з аксіально-плунжерним насосом використовується для живлення технологічних операцій в посівному комплексі – створення повітряного потоку для транспортування насіння та  добрив з бункера до сошника. 
У широкозахватних посівних комплексах – це ціла система, де необхідний постійний стабільний потік, незалежно від ступеня завантаження двигуна. І такий аксіально-плунжерний насос відповідно до навантаження реагує та підтримує цю енергію і підтримує рівномірність висіву.
Таким чином, у порівнянні з шестиренними масляними насосами, які працюють постійно, коли трактор просто заведений, у  моделі «Січеслав-4204» масло не перекачується по колу. 
У тракторі «Січеслав-4204» використовується двигун з простою механічною паливною апаратурою, що дозволяє зберігати рівень паливної економічності, має більш потужний генератор на 120 Ампер для живлення енергетичної потреби посівних комплексів, які мають висівні апарати з електродвигунами. 
Для охолодження 420-сильного двигуна була розроблена ефективна система охолодження з ламелями, розташованими у три ряди. Вибір оптимальної швидкості для технологічних операцій надає коробка передач – 16-швидкісна, із ходозменшувачем, що дає у підсумку 32 передачі. Прямий привід на ведучі мости дозволяє спростити конструкцію та знизити енергозатрати. 
На вітчизняному ринку набула широкого попиту серійна модель трактора «Січеслав-1254». Відповідно до умов і можливостей конкретних господарств знаходять свого споживача і моделі «Січеслав-1604». 
Окрім тракторного виробництва, у нас є ще кілька напрямків. Зокрема, виготовлення аплікаторів і систем розподілу для внесення безводного аміаку як добрива для підживлення озимої пшениці, кукурудзи, соняшника. 
Ефективність такого внесення перевірили на власному досвіді і отримали врожайність озимої пшениці по 63 центнери з гектара без використання міндобрив, а лише  за використання безводного аміака.
Січеславський тракторний завод продовжує виробляти фільтраційні станції та комплекти мереж крапельного зрошення для промислових посівів соняшника та кукурудзи.
Ще один із напрямків діяльності – це розробка технічного засобу для внесення міндобрив на базі позашляховиків з шинами низького тиску. Нами було отримано досвід першої експлуатації на полях, де було застосовано мінеральне живлення в умовах підвищеної вологості ґрунту, де інша техніка просто не зможе вийти у поле. Цей напрямок будемо розвивати і надалі. 
Ми готові поділитися своїми напрацюваннями з аграріями, а за необхідності – виготовити на замовлення аплікатори та системи розподілу для внесення безводного аміаку, фільтраційні станції та комплекти мереж крапельного зрошення.
Ми нарощуємо темпи свого розвитку, аби і надалі постачати надійну  техніку вітчизняним аграріям, які забезпечують продовольчу безпеку держави.
Олександр ГАПОНЕНКО,
інженер-технолог ТОВ «Січеславський тракторний завод», 
кандидат технічних наук.
м. Дніпро.