Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що буде з Росією після розпаду: прогноз дипломатів 


30.12.2023

У 2005 році українська держава започаткувала нове професійне свято – День працівників дипломатичної служби, яке відтоді відмічається 22 грудня. Саме з цієї теми в Українському кризовому-медіа-центрі розпочалось чергове засідання у форматі «Геополітичні діалоги». 
Голова правління УКМЦ, Надзвичайний і Повноважний Посол України, Посол України в США (2015-2019) Валерій Чалий привітав колег-дипломатів та особисто звернувся до гостя – Надзвичайного і Повноважного Посла України, Міністра закордонних справ України (2007-2009) Володимира Огризка, назвавши його послідовним євроатлантистом, який довгий період не змінює своїх поглядів на Росію та є одним з перших дипломатів, які розпізнали цілі Москви. 
«Вітаю всіх наших дипломатів, тих, хто дотичний до дипломатичної служби, і вас, Валеріє Олексійовичу, за ваш особистий внесок в те, що сьогодні українська дипломатія є знаною і впізнаваною у світі. Ми нарешті піднялися на найвищі щаблі світової дипломатії. Думаю, що сьогодні у кожній точці земної кулі про Україну завдяки її дипломатії знають», – зі свого боку відзначив Володимир Огризко. 
Учасники «Геополітичних діалогів» підкреслили, що дипломатією сьогодні займаються не лише фахівці у цій сфері. Володимир Огризко подякував громадським організаціям за активний захист національних інтересів України у світі, а Валерій Чалий згадав про стратегію публічної дипломатії. 
«Ми говоримо і про нашу діаспору за кордоном, і про журналістів», – уточнив він. 
Наступною темою став аналіз стосунків з РФ у минулому, у тому числі обговорення розташування у Криму Чорноморського флоту. Голова правління УКМЦ запитав, чи варто зараз проти росіян застосовувати дзеркальні прийоми? 
«Якщо вони вважають, що Крим їхній, то ми можемо вважати, що значна частина територій по наших кордонах з Росією, також була у складі України. Ми так само можемо на них вести оборонні дії», – пояснив він. 
На думку Володимира Огризка, після нашої перемоги на полі бою, у що він вірить на 100 відсотків, Росія почне сипатись. Тоді виникатиме питання права на самовизначення, і не лише територій, а національних меншин, народів, які там живуть.      
«Чому на Заході вважають, що Росія – це щось єдине неділиме? Волжські татари не мають права на самовизначення? Адигейці або чеченці теж не мають права на самовизначення? А евенки? Ні? А чому?», – спитав він. 
Дипломат переконаний: якщо до цього дійде, частини території сучасної Росії, які колись були українськими, так само матимуть право сказати про свою приналежність або до нових утворень, які виникнуть на території теперішньої Росії, або повернення до тих територій, звідки їх забрали. Валерій Чалий згадав про розвал Радянського Союзу. Коли це відбувалось, республіка Саха (Якутія) навіть мала проєкт документу про незалежність. Щоправда потім вони погодились передати права. Таким чином, прецедент, коли можуть виходити автономії, є. І кілька таких документів доступні. 
«Єльцин тоді звернувся до регіонів із закликом брати на себе стільки суверенітету, скільки зможуть проковтнути. І це гасло було почуто. Татарстан, Башкортостан, Саха написали в своїх конституціях, що вони є незалежними державами в рамках майбутньої Російської федерації. Тоді радники Єльцина схопились за голову, і сказали, що треба закінчувати з цим всім, бо Росія трісне. І пізній Єльцин – це початок того, як в цих республік почали забирати повноваження. І Путін це завершив», – зазначив у розвиток теми Володимир Огризко. 
Валерій Чалий своєю чергою розказав, як у свій час бачив закриті листи про те, що Росія на порозі розвалу: «Це було дуже давно. Я тоді скептично на це дивився, а зараз тригером цього процесу може стати війна. Вона дуже змінює ситуацію для самої Росії» Оцінюючи процеси, що відбуваються в РФ, Володимир Огризко припустив, що не Путін формує таке світобачення Росії як такої. Він є виразником того, що є притаманним самому населенню. 
«На Заході ніхто не хоче вивчати російську історію, – продовжив він. – Максимум, що вони беруть – це заголовки і на пів сантиметра нижче про те, що було вчора і позавчора. А що було у сімнадцятому столітті, їх вже не цікавить. А відповідь там. Якщо її не знаєш, не можеш зрозуміти, чому це відбувається сьогодні». Йому здається, що західним партнерам треба абсолютно переосмислити російську історію, ментальність і припинити говорити про «великую русскую культуру», бо це все насправді фантазії».
«Великая русская культура» – це Буча, Маріуполь, та сама Чечня, де в результаті війни були знищені 300 тисяч людей. Читав свідчення очевидців на цю тему, і ви знаєте, бере жах від тієї звірячості, яку вчиняли російські війська в Чечні. І все це виростає з ненависті до навколишнього світу», – наголосив Володимир Огризко. 
Валерій Чалий подякував колезі за те, що той досліджує Росію, формує навколо себе групу людей, які все більше і більше знають, як її трансформувати. «Бажаю, щоб у всіх настрій був кращій і ми отримали технологічну зброю, щоб зменшити втрати наших воїнів. Особливо тим, хто зараз на передовій, за те, що маємо можливість обговорювати цю тематику і думати про майбутнє. Ще два роки тому ми думали, як вижити, а сьогодні думаємо, як трансформувати Росію», – сказав наприкінці зустрічі голова правління УКМЦ.
Український кризовий медіа-центр.