Поточний № 4 (1431)

05.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Щодо недопущення порушень законодавства підприємствами та самозайнятими особами при виплаті доходів у вигляді заробітної плати


21.07.2023

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Щодо недопущення порушень законодавства підприємствами, установами, організаціями та самозайнятими особами при виплаті доходів у вигляді заробітної плати». 
На запитання платників податків відповідали начальник  відділу перевірок оподаткування фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олена Зозуля та начальник відділу перевірок податкових агентів управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  Олексій Ситник. 
Чи діють на теперішній час законодавчі обмеження на проведення фактичних перевірок?
Фактичні перевірки не підпадають під законодавчі обмеження. Окрім того зазначаємо, що фактична перевірка може проводиться за наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, а також здійснення фізичною особою підприємницької діяльності без державної реєстрації.
До компетенції якого органу відносяться питання нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення?
Державна служба України з питань праці є центральним органом виконавчої влади, яка реалізує в т.ч. державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення.         
Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення саме підрозділи Держпраці наділені повноваженнями щодо застосування штрафних санкцій до порушників. 
Державна податкова служба на постійній основі взаємодіє з Державною службою України з питань праці, та у разі виявлення в ході проведення перевірок порушень законодавства про працю, надсилає такі матеріали до останньої. Акт перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю є підставою для застосування штрафних санкцій.
 
Яка відповідальність за порушення трудового законодавства?
Відповідно  до ст. 265 Кодексу законів про працю України  юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю зокрема несуть наступну відповідальність за порушення трудового законодавства:
- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати;
- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати;
- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.