Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сузір’я юних науковців Слобожанського ліцею


21.07.2022

Чудовий подарунок підготували учні своєму Слобожанському ліцею, який цьогоріч відзначить своє 40-річчя. Вперше вихованці ліцею – слухачі Дніпровського відділення Малої академії наук України вибороли відразу  4 перших місця під час ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН і гідно презентували Дніпропетровщину на Всеукраїнському конкурсі-захисті-2022 серед 1538 учасників.Це Руслан Попов, Оксана Дороганова, Ярослава Назаренко і Нікіта Окользін. До речі, всі вони із одного 10-А класу. 

Готувались серйозно і наполегливо, шліфуючи свої доповіді. І це принесло блискучі результати. Бо і у Всеукраїнському інтелектуальному змаганні вибороли ще два призових місця.
Обидва вихованці вчительки зарубіжної літератури Слобожанського ліцею, керівниці гуртка «Сузір’я мистецтв»  Лесі  Підставної  вже на Всеукраїнському рівні змогли успішно захистити свої  науково-дослідницькі роботи на відділенні літературознавства, мистецтвознавства і фольклористики.
Захист відбувався в онлайн-режимі. У своєму вітальному слові міністр освіти Сергій Шкарлет сказав, що гордий від того, що вдалося провести цей  важливий Конкурс-захист, «тим самим демонструючи ворогу, що його агресія не зупинить поступ освіти і розвиток інтелектуальної молоді України».
А молодь  у нашій вільній Україні  дійсно зростає чудова. І нам справді є кого захищати і за кого боротися. Учениця Слобожанського ліцею Ярослава Назаренко тогорік стала наймолодшою переможницею Всеукраїнського конкурсу есе про науковиць «Наука – це вона», а вже цього року взялася за дослідження  такого унікального сучасного мистецького явища, як  мурали. Мурали – це великі картини чи графіті, нанесені на стіні. Цікаво, що дівчина не лише дослідила мурали Дніпра, виконані харківським художником Олександром Брітцевим, а й створила авторський мінімурал в інтер’єрі кімнати «Чаювання в країні див» за мотивами відомої казки «Аліса в країні див». Сама чудова художниця,  Ярослава переконала членів журі в умінні глибоко аналізувати і розуміти символіку художніх образів  робіт художника Олександра Брітцева,  у якого, до речі, взяла інтерв’ю. Її науково-дослідницька робота  «Мурали як елемент міської культури і явище сучасного мистецтва (на прикладі артмуралів пан і пані Дніпро  робіт художника О. Брітцева)  викликав великий інтерес у журі конкурсу не тільки обласного, а й всеукраїнського рівня, де Ярослава посіла  ІІІ призове місце.
У секції «Літературна творчість» презентував свою сатирично-магічну повість «Звичайна надзвичайна школа»  учень того ж 10-А класу, член літературно-театрального гуртка «Сузір’я мистецтв»  Нікіта Окользін, який під  керівництвом  Лесі Підставної успішно створив постер-презентацію та відеоролик з художнім виконанням уривка свого твору. 
Голова журі секції «Літературна творчість» український публіцист Олександр Балабко приязно поставився до творчості юного письменника Нікіти Окользіна, зауваживши, що читав повість «Звичайна надзвичайна школа» з цікавістю, посміхаючись. Відзначив також, що побачив письменницьке око та цікаво побудований сюжет. До слова,  Нікіта був єдиним серед учасників третього етапу Конкурсу-захисту, який написав  про школу, крім того, в сатирично-гумористичному руслі. Це привабливо вирізняло роботу юного слобожанського письменника, який наділений неабияким почуттям гумору. За результатами  Всеукраїнського конкурсу-захисту  Нікіта  Окользін посів ІІ місце.
Відразу два переможці на Всеукраїнському рівні – це результат високого рівня підготовки учнів Слобожанського ліцею та високий фаховий рівень його педагогів, зокрема Лесі Підставної, яка працює в школі майже з початку її відкриття.
Отже,  нинішнього  2022 року  гуртківці Слобожанського ліцею вибороли 4 перших переможних місця в обласному Конкурсі-захисті і взяли 2 призових місця у  третьому  етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.
 Велика шана вчителям Слобожанського ліцею, які  мотивували, готували і привели  наших переможців до успіху на обласному рівні і знайшли в собі сили в такий складний воєнний час надихати своїх вихованців до поглибленої підготовки до участі у Всеукраїнському конкурсі-захисті. Це керівниця гуртка «Географічне краєзнавство і туризм» Валентина Половець, керівниця гуртка «Юний хімік» Тетяна Кузнецова  і натхненниця наших двох переможців-фіналістів, керівниця гуртка «Сузір’я мистецтв» Леся Підставна.  Треба відзначити, що цей небувалий успіх – результат копіткої наполегливої  і натхненної праці керівниці Центру позашкільної освіти Слобожанського ліцею Лідії Макаренко, яка активно залучає учнів ліцею до навчання в Малій академії наук, надихаючи до співпраці і учнів, і педагогів. Вона переконана, що наука робить людей успішними, наука рухає Україну вперед і наближає до ПЕРЕМОГИ України. 
Світлана ГУДЕНКО, 
членкиня НСЖУ.