Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Торт «Монастирська хата»


16.06.2023

Для тіста візьміть 200 г вершкового масла, 200 г сметани, 2,5 склянки борошна (близько 420 г), чайну ложка соди без верху, ванілін на кінчику ножа.
Для начинки і крему: 500-600 мл консервованих у власному соку вишень без кісточок або густого вишневого варення без рідини, 900 г магазинної сметани жирності 20-25 %, 150 г цукрової пудри або дрібного цукру, склянку ядер волоських горіхів.
Сметану змішайте з розтопленим і охолодженим до кімнатної температури вершковим маслом. Додайте соду, погашену оцтом, і ванілін. Отриману суміш поступово влийте в просіяне борошно, ретельно перемішуючи. Замісіть тісто, загорніть його в кулінарну плівку або помістіть в закриту ємність і поставте на 3 години в холодильник. Охолоджене тісто розділіть на 15 частин, кожну частину розкачайте в тонкий (не товще 2-2,5 мм) пласт. Щоб торт вийшов красивим і смачним, «колоди» повинні бути однаковими по товщині і довжині. Для того краще нарізати з довгих смужок тіста прямокутники – 15 штук. 
Можна зробити паперовий шаблон бажаної довжини і шириною 8-9 см. На смужку тіста викладіть ряд відціджених вишень, скрутіть акуратний рулетик. Щільно обгорніть вишні тістом, щоб не було порожнечі всередині. Кінці трубочок защіпайте, щоб вишні не вивалювалися. Максимально рівно викладіть трубочки на деко швом вниз, підрівняйте по довжині, і випікайте до рум’яного кольору 10 хвилин при температурі 180°С. Бажано перевернути трубочки, коли низ підрум’яниться, щоб підрум’янити верх.
Для приготування крему сметану відкиньте на білу бавовняну серветку і підвісьте відціджуватися мінімум на 6 годин, а краще на ніч.
Відціджену сметану збийте з цукром або цукровою пудрою, додайте половину подрібнених горіхів. Охолоджені «колоди» викладайте на блюдо в наступному порядку: 5, 4, 3, 2, 1. Кожен шар перемазуйте кремом. Залишайте невеликі проміжки між «колодами» в кожному ряду, щоб крем проник в зазори і торт краще просочився.
Готову «хату» посипте горіхами, що залишилися, і поставте на холод на 24 години. За менший час торт не просочиться.
Смачного!