Поточний № 4 (1431)

01.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відсутність будь-яких умов для проживання та велика проблема з ліками


17.11.2023

Артем Лисогор про ситуацію у прифронтових
окупованих населених пунктах Луганщини
У прифронтових населених пунктах Луганщини, які перебувають під окупацією, ситуація наразі критична – там відсутнє світло, є великі складнощі з харчами та ліками. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.
«Ситуація не змінюється вже протягом року, вона дійсно критична для людей, тому що майже всі населені пункти прифронтові, мається на увазі ті, що до 50 кілометрів, вони без світла, без будь-яких умов для проживання. Є деякі місцями райони чи квартали, яким ворог дав електроенергію з газотурбінного оснащення для забезпечення світлом. Але це дуже малі цифри тих будівель, які придатні для того, щоб люди перебували там. І пропонують громадянам переїжджати вглиб або на територію росії, або в мобільні, пересувні тимчасові обігрівальні приміщення, які вони розташовують для того, щоб люди просто не замерзли, але це значно мала кількість», – повідомив він.
За словами Артема Лисогора, складна ситуація також і з харчами, ліками та медичним забезпеченням громадян на окупованій території.
«Що стосується продуктів харчування та медичного забезпечення, тут взагалі мови немає, тому що те, що потрапляє в цю смугу, воно потрапляє за шалені кошти  і в дуже малій кількості. А з ліками взагалі дуже велика проблема. Тому що більшість ліків, які необхідні нашим громадянам, забезпечуються лише з території окупованої у 2014 році, і то завозяться в критично малій кількості. Ділки вже організували бізнес щодо доставки через таксі, але за великі кошти, яких в людей немає. Що стосується державних програм щодо малозабезпечених або хворих людей, то вони взагалі не працюють», – зазначив Артем Лисогор.
 
Заселяючи росіян на території тимчасово окупованих населених пунктів Луганщини 
окупанти хочуть впливати на громадян України, які там перебувають
«Наприклад, Сватівський напрямок, те, що ми знаємо, де зайшли бригади зі сходу росії, з національних меншин, багато з тих бригад переміщувалися ледь не з родинами і заселялися в пусті хати, пусті квартири, які там знаходяться. Дійсно така ситуація є, вона є плинною. Але чітко зрозуміло, що росія буде створювати умови для того, щоб збільшити їх кількість і процент людей, які проживають на цій території, і які зможуть впливати на свідомість наших громадян, які там залишилися», – зазначив Артем Лисогор.
 
На окупованій території Луганщини росіяни блокують людям VPN, 
аби вони не мали зв’язку з Україною 
Лише протягом минулого тижня окупанти заблокували на окупованій території Луганської області 50 VPN.
«Щойно виходить якась інформація про можливі контакти громадян з владою України, одразу по цих громадянах починаються утиски, перевірки. Вони, власне кажучи, з моменту окупації не припинялися – як починаючи від шкільних закладів, де в учнів телефони перевіряють, в тому числі заходу через VPN. Кожен день ворог намагається припинити будь-яке спілкування наших громадян з владою держави, з рідними своїми. Лише за минулий тиждень заблокували 50 VPN, які вони виявляють також і намагаються протидіяти. В тому числі і подавлення всіх наших сигналів ретрансляційних, які ми можемо передавати», – зазначив Артем Лисогор.