Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Випадки потенційної шкоди довкіллю, завданої війною, відтепер можна відстежувати онлайн


19.05.2022

З початку повномасштабного наступу росії Екодія моніторить дані про дії росії, які можуть нести потенційну шкоду для довкілля. Наразі таких випадків зафіксовано майже 250, і ця цифра, на жаль, постійно збільшується. Актуальні ж дані та більш детальний опис випадків відтепер можна переглянути на онлайн-мапі, що регулярно оновлюється https://ecoaction.org.ua/warmap.html
Наразі ситуації, коли росія могла задати серйозної шкоди довкіллю, зафіксовані в усіх областях, крім Чернівецької. Найбільже ж постраждали Харківська, Донецька та Київська області. Дані щодо ситуації в окупованому Криму відсутні, адже росія перешкоджає відкритому поширенню даних про свої дії.
Точки на мапі позначені приблизно для візуалізації та не відповідають реальному розташуванню об’єктів. 
Усі випадки зафіксовані з відкритих та достовірних джерел. Реальний вплив можна буде оцінити лише після перемоги України і вона, імовірно, виявиться значно гіршою. Зокрема, складно моніторити інформацію на тимчасово окуповних територіях Сходу та Півдня України. Крім того, частина Донбасу, які окупувала росія
у 2014-му, була на межі екологічної катастрофи ще задовго до повномасштабного наступу росії. Реальні екологічні збитки, завдані цій частині України, стануть відомими лише після деокупації.
«Ідеться про пошкодження промислових будівель, об’єктів енергетики, зокрема, і ядерної, руйнування інфраструктури. Це також безпосередні пошкодження екосистем від бойових дій і вплив на морські екосистеми, тому що кораблі зазнавали обстрілів та були затоплені. Деякі інциденти можуть призвести до масштабної шкоди довкіллю та зробити території небезпечними для проживання чи непридатними для вирощування продоольства у довгостроковій перспективі», – коментує Євгенія Засядько, керівниця відділу клімату ГО «Екодія».
Серед таких потенційно небезпечних випадків – захоплення ЧАЕС і ЗАЕС, потрапляння ворожих ракет у цистерни з азотом у місті Рубіжне та промислові об’єкти, затоплення шахт, руйнування нафтобаз та великі пожежі, забруднення повітря, земель і водних ресурсів шкідливими речовинами від військових дій та аварій. Усі ці дії російської армії несуть загрозу життю мільйонів людей та тварин не лише в Україні, а й за її межами, і продовжать шкодити нам ще багато років після перемоги.
«Наш огляд категорій та географії подій з потенційною шкодою для довкілля є лише першим кроком», – розповіла виконавча директорка «Екодії» Наталія Гозак. – Наразі Міндовкілля  напрацьовує методики підрахунку збитків, визначає випадки, де шкоду можна довести, та готує їх для подачі до міжнародного суду.
І зібраний нами матеріал допоможе у цьому. Окупанти мають заплатити за все – не тільки за злочини проти людства, але і за злочини проти довкілля».
Екологічні наслідки російської агресії матимуть велику вагу в достроковій перспективі також через забруднення та вилучення ґрунтів, зокрема і ріллі, з використання. Потенційно шкода довкіллю може спричинити появу біженців, які полишатимуть забруднені війною місця проживання.