Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Закон не діє?


20.01.2022

Ще 15 липня 2021 року Верховна Рада підтримала законопроєкт 2351, який впроваджує в Україні європейські стандарти поводження з тваринами.  Чинна стаття адміністративного кодексу України про жорстоке поводження
з тваринами тривалий час не діяла через неузгодженості
в законодавстві.
Ухвалений Верховною Радою документ передбачає зокрема заборону вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруєння, евтаназії тощо) та жорстоке поводження з безпритульними тваринами. Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами  людину з 14 років можуть притягати до адміністративної відповідальності,  а з 16 – до кримінальної.
Максимальне покарання за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил їхнього транспортування, яке призвело до їхнього каліцтва чи смерті, нацьковування тварин одна на одну, публічні заклики до жорстокого поводження карається позбавленням волі на строк до 3 років. Покарання за ті самі дії, якщо вони вчинені у присутності неповнолітніх, може становити до 5 років в’язниці.
До нашого села Заорілля такий закон, на жаль, не дійшов. Мій сусід  Анатолій, повертаючись з полювання, встрелив на городі мого собаку. Причому це був не якийсь там бульдог чи німецька овчарка, а кімнатний невеличкий песик, який ніколи нікого не зобижав. Це сталося 21 листопада минулого року. Живу із батьками, захистити мене нікому. Зверталася на гарячу лінію – пройшло вже більше двох місяців, реакції ніякої. Напевно ж, своє слово мав би сказати і наш поліцеський офіцер громади, і наш староста Володимир Лях,  і наші депутати Царичанської територіальної громади. Та вони усі мовчать, немає їм діла до таких дрібниць.
Тож вирішила звернутись до редакції газети «Сільські новини», щоб припинити незаконне знищення собак у нашому Заоріллі.
Ірина СМИРНОВА.
село Заорілля,
Царичанська територіальна громада,
Дніпропетровська область.