Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Активно рухаємося зі США щодо спільного виробництва зброї


17.11.2023

Звернення Президента України Володимира Зеленського 
17 листопада 2023 року
Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!
Провів сьогодні Ставку – з детальною доповіддю міністра оборони – щодо наступного року, забезпечення сил оборони. Щодо кожного з напрямків та всіх параметрів – снаряди, зброя, техніка, амуніція. Те, що поки в дефіциті. І те, що об’єктивно треба буде збільшити, з урахуванням планів наших активних дій. Мінстратегпром доповів щодо нашого власного виробництва зброї та боєприпасів – мета на збільшення виробництва досягається. І це важливо. І я вдячний усім працівникам і працівницям нашого оборонно-промислового комплексу, усім партнерам, які допомагають. Детально обговорили й реалізацію української ракетної програми, яка була розпочата ще у 21-му році, і кожен бачить, що її результати щорічно все більш далекобійні, приємні для України та саме такі неприємні для ворога, як це й потрібно. Буде ще більше результатів.
До речі, активно рухаємося зі Сполученими Штатами щодо спільного виробництва зброї. Під час мого візиту у Вашингтон ми домовилися з Президентом Байденом про цілком конкретні речі, які можемо зробити разом. І це точно посилить і американців, і українців, і наших партнерів. Спільне виробництво завжди посилює. Цими днями під час перемовин за участю Андрія Єрмака та нашої урядової команди обговорили конкретику. У грудні цього року відбудеться спеціальна конференція української та американської промисловості, урядовців та інших державних діячів – усіх тих, хто організовує забезпечення нашої оборони. Доволі потужну подію готуємо – у розвиток Форуму оборонних індустрій, який відбувся у вересні. Тепер – форум у Вашингтоні та відповідна робота з озброєнням як в Україні, так і в Америці. Я дякую Сполученим Штатам – і Президенту Байдену, і його команді, Конгресу – обом партіям, які підтримують нас. А також я хочу особливо відзначити американські оборонні компанії та партнерів у Європі – усіх, хто реально наповнює змістом захист свободи. У цей час усім нам треба бути максимально результативними, щоб час життя наших дітей і онуків не був украдений війною.
Сьогодні є й хороша новина щодо оборонних пакетів для наших воїнів – є рішення Фінляндії про новий пакет. Дякую за це. Вже 20 пакетів підтримки ми отримали саме від Фінляндії. Усі вони посилюють не лише нас, а весь східний фланг Європи. Бо, коли Україна міцна й незалежна, уся Європа може почуватися захищеною від російської агресії.
Важливі доповіді були на Ставці щодо ситуації на конкретних фронтових напрямках: Донеччина, Харківщина, південні напрямки. Доповідали Головком та генерали Сирський, Тарнавський, Москальов, Содоль. Я дякую кожному нашому воїну!
Дав сьогодні окреме доручення Міністерству оборони та Генеральному штабу щодо реагування на носіїв «кинджалів», які зупиняють нашу країну на години через повітряну тривогу. Наш рівень ППО й загалом готовність до ракетних загроз дає змогу дещо осучаснити реагування – без непотрібних зупинок країни. Це важливо для мільйонів наших людей. Я очікую відповідних пропозицій.
І ще одне.
Почав сьогоднішній день зі спеціальної наради з міністром фінансів та урядовцями, які відповідають за освітній напрямок. Багато чутливих питань, і відповідей на них очікують мільйони українських студентів. Це й ресурс на стипендії, і певні деталі новацій для вищої освіти. Ми проговорили також і все, що потрібно для зміцнення професійно-технічної освіти в Україні. Все це дуже конкретно. Саме так, як і потрібно в День студента. Звичайно, що більшість із того, про що ми говорили, правильно буде представити саме міністру освіти. Хороші речі. І стипендії гарантуємо студентам – також шукаємо можливість, щоб їх підвищити. І на відбудову університетів, які були пошкоджені або зруйновані російськими ударами, ми ресурс знайдемо. Я сьогодні був в одному з українських університетів – Маріупольському державному. Він зараз переміщений до Києва і він працює. І, що важливо, береже віру в Україну, в наших людей і в те, що Україна буде вільною – вся Україна. Поспілкувався зі студентами. Дякую за щирість та енергію. Бажаю всім нашим українським студентам і студенткам, щоб ви могли реалізувати себе в Україні, заради України, абсолютно гідно, сучасно й на користь собі та державі.
Наблизити перемогу в цій війні, гарантувати безпеку, дати якнайбільше захисту нашим людям і нашій державі… Я дякую всім, хто б’ється й працює саме заради цього. Заради наших людей. Заради нашої незалежності.
Слава Україні!