Поточний № 4 (1431)

29.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Через онлайн-банкінг ошукували людей, які організовували збір коштів на допомогу армії 


07.04.2024

На Дніпропетровщині судитимуть групу осіб 
Прокурори Кам’янської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої групи за фактами крадіжки, шахрайства та несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 362 КК України).
Розслідуванням встановлено, що обвинувачені – жителі Кам’янського району, знаходили у соцмережах інформацію про збір коштів на допомогу та лікування військовослужбовців Збройних Сил України. 
Під час листування у месенджері представлялися волонтерами міжнародних організацій та пропонували фінансову допомогу в іноземній валюті.
Під виглядом конвертування коштів обвинувачені отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих та привласнювали гроші шляхом їх переведення на підконтрольні рахунки. 
Встановлено, що псевдоволонтери ошукали майже 100 жителів різних регіонів України. Сума збитків становить 1,3 млн. грн.
Під час санкціонованих обшуків за місцями їх проживання правоохоронці вилучили мобільні телефони, 300 сім-карток, комп’ютери, ноутбуки, електронні накопичувачі інформації, банківські картки, чорнові записи, грошові кошти у різній валюті на загальну суму майже 800 тис грн.
Наразі учасники організованої групи перебувають під вартою.
Досудове розслідування здійснювали слідчі Кам’янського райуправління поліції ГУ Нацполіції в області, оперативний супровід – Управління протидії кіберзлочинам у Дніпропетровській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину 
і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку 
і встановлено обвинувальним вироком суду.
Відділ інформаційної політики Дніпропетровської обласної прокуратури.