Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мешканець Ольгиного вдячний Дніпропетровщині за підтримку 


18.08.2023

Сучасні. Усі в одному стилі. У селі Ольгине на Херсонщині відновлені перші будинки місцевих. На інших роботи тривають. Населений пункт один із трьох, які взялася відбудовувати Дніпропетровщина. 
«Пліч-о-пліч. Один з найважливіших проєктів. Ініціатива Президента, яку втілюємо в життя. Аби допомогти Херсонщині оговтатися від ворожої окупації. Відновлюємо будинки місцевих. Вже готові дев’ять – у Бобровому Куті та Ольгиному. Окрім цих населених пунктів, працюємо також в Старосіллі», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
Бригадир будівельників Валерій звітує про результати роботи в Ольгиному. Каже, чотири будинки вже відновили. Тепер на черзі інші.
Запевняє, усе зроблене капітально, по технології, утеплене. Деякі покрівлі оновлювали. Деякі зводили наново.
«Як тільки ми заїхали, людей було мало. Усі невеселі, понурі. Адже дехто тут всю окупацію провів. Невелика частина навіть зимувала в холодних побитих хатах. Зараз місцеві раді. З надією у майбутнє дивляться. Привітно нас приймають. Ось цей будинок, наприклад, коли відновлювали, завжди чаєм, кавою, молоком пригощали», – розповів Валерій. 
Сам господар садиби Віктор досі не вірить, що його дім відремонтували.
«Я сам би не впорався. Дуже вдячний за допомогу. Все гарно зроблене, зі стелі не тече. Обживаємось потихеньку з родиною. Знову господарство завели. Гусей, курей. Порося купили», – сказав Віктор. 
А ще він тримає двох корів. Годувальниці пережили окупацію. За однією доглядав сусід, за іншою – сестра Віктора. Тварини дивом вцілили. Лише в однієї осколком ріг відбило.
Чоловік із сім’єю виїхав на початку травня 2022-го. Повернулись у рідне село майже через рік.
«Три рази окупанти завертали назад. Коли, нарешті, випустили, зібралась колона із майже трьох десятків машин. Мікроавтобус, який їхав попереду, наїхав на міну. Там усі загинули. Страшно було. Далі вже у Кривому Розі нас зустрів зять», – згадує Віктор. 
Нині в Ольгиному, Старосіллі та Бобровому Куті відновлюють майже два десятки приватних осель. Там приводять до ладу дахи, фасади. Встановлюють вікна та двері. Подекуди – міняють понівечені ворогом паркани.
Це лише перший етап проєкту «Пліч-о-пліч». Далі збираються взятися за відновлення зруйнованих будинків та інфраструктури. Загалом у планах – відбудова понад 220 об’єктів.