Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Моя томатна історія, довжиною у 22 роки


15.02.2024

У далекому 2001-му році я зібрав свою першу невеличку колекцію томатів. На початку було важко, і не все тоді виходило. Але я не засмучувався, 
проводив дослідження, порівнював результати за врожайністю, стійкістю до хвороб і підбирав умови догляду за рослинами. 
СЬОГОДНІ я радію, що моє захоплення переросло в справу мого життя. А по життю я ентузіаст, люблю працювати з рослинами, мені це подобається і приносить задоволення. 
Я пишаюся своєю колекцією із 400 нових і старих, перевірених часом сортів томатів. Вивчивши тонкощі селекції, за 20 років я створив понад 30 сортів томатів. Щасливий, що багато городників оцінили їх. Деякі сорти, такі як, Синя груша, Білий перець, Валентина, Вернісаж (усі 4 різновиди ) стали відомі на увесь світ. 
 Цей рік не став винятком, моя родина виростила багато цікавих сортів, які ми отримали з різних куточків світу. Сезон був важкий, холодна весна довго тримала розсаду на місці, що і затримало її висадку у відкритий ґрунт.  Літо відзначилося небувалою спекою і засухою. За увесь час пройшло лише два невеличких дощі. Полив із свердловини зіграв важливу роль для отримання пристойного врожаю. 
Одним словом, роботи було багато, адже томатів посадили ми близько 2500 кущів. Кожного сорту саджали по 10-15 кущиків. Є цікаві новинки, про які зараз хочу розповісти і вам, любі читачі.
Почну, мабуть, з найкращого томату цього сезону – Вогняна троянда. Ця ранньостигла новинка гарантує високу  кількість зав’язі плодів незалежно від погодних умов. 
Без перебільшення, сорт Вогняна троянда став лідером 2023 року і забезпечив ранній рясний урожай великих гарних плодів масою 150-200 г. Кущ середньорослий, заввишки до 1,3 м, росте як у відкритому, так і захищеному ґрунті. У зв’язку з високим навантаженням на кущ ми підв’язували до шпалери кожну гілку. Плоди видовжені, перцеподібної форми. Плоди смугасті, на рожевому фоні шикарні золотисті смужки. Сорт салатного призначення, плоди солодкі, з приємною томатною кислинкою. Томати тугі, довго зберігаються, не втрачаючи товарного вигляду. Сорт стійкий до грибкових захворювань. В умовах посухи і великої спеки ми отримали до 12 кг плодів з кожного куща.
Серед новинок сподобалися також Фляшен, Довготелеса Саллі, Зірковий винищувач, Тундра, Тайга, Емалія, Лимонні дольки, Бронзовий снаряд, Джаз, Дрова, Матросик, Грінч та інші. 
Ну як же без низькорослих помідорів? Таких у моїй колекції близько 50 сортів. Як правило, городники вибирають низькорослі сорти, бо з ними менше клопоту. Їх можна не підв’язувати і не пасинкувати. 
За рахунок дружної віддачі врожаю всі плоди можна встигнути зібрати до спалаху захворювань. Один з таких – новий ранньостиглий сорт для відкритого ґрунту Джина. Цей сорт не вимагає пасинкування і підв’язки. Рослина близько 30 см заввишки. Джина формує у кисті до 5 округлих плодів насичено червоного кольору, масою 100-150 г. М’якоть плодів дуже ніжна, м’ясиста, приємного смаку. Томати чудово підходять для салатів і переробки на сік. Сорт показує стабільно високу врожайність при будь-яких погодних умовах. Толерантний до фітофтори та інших захворювань помідорів. Цього літа було холодно, жарко і сиро після рясного поливу. Сорт все витримав і був найкращим серед низькорослих. 
Серед низькорослих хочу відзначити сорти Дарина, Монгол карлик, Семенівна, Жежа, Ступицький, Прима та інші.
Один з найкращих оранжевих бі-колорів по праву вважається Оранжевий ананас. Сорт середньоранній, високорослий, відноситься до типу біф-помідорів. Плоди оранжевого кольору з рожевими плямами у м’якоті, плоскоокруглі. Вага плодів сягає до 400-600 г. Смак ніжний, солодкий, ароматний, з присутністю фруктових ноток. У поперечному розрізі практично відсутні насіннєві камери і насіння. Сорт повністю стійкий до основного комплексу хвороб.  
Дуже подобається мені засолювальний сорт Петр. Вирощую його третій рік. Він середнього строку дозрівання з плодами справжньої «королівської» краси. 
Кущі усипані плодами. Цей сорт висотою 1,5 метра. Формуємо його в 2-3 стебла. В цьому році на рослинах зав’язувалося до 20 грон і більше! Плоди яскраво-червоного кольору, масою 100-130 г, лежкі, смачні, пальчикової форми. Місце відриву плода від плодоніжки практично не помітне. Урожай з куща потрясний до 15 і більше кілограмів за сезон. Сорт дуже зручний для осінніх заготовок.
І на останок – наш лідер за смаковими якостями, новий і популярний великоплідний сорт Домінго. Справжні фанати томатів, вже знають цей сорт і «полюють» за його насінням. Але, на жаль, у нашій країні він ще рідкість. 
За ствердженнями спеціалістів у Домінго найсолодші плоди! І це так і є, перевірив особисто. Ось і ганяються дачники за насінням цього сорту. Плоскоокруглі плоди, рожевого кольору, масою до 1 кг відрізняються особливо яскравим смаком і ароматом. Ніякої кислинки, м’якоть солодка, цукриста і соковита. У плодах дуже мало насіння, практично одна м’якоть. За терміном дозрівання Домінго – середньостиглий. Урожайність сорту – більше 15 кг з рослини за сезон. Сорт підійде для транспортування. Плоди довго не перезрівають, сорт плодоносить до заморозків. Ах, шкода дивитися на красенів у жовтні, розуміючи що можуть померзнути. Я зриваю плоди перед самими заморозками і вони добре зберігаються і дозрівають на підвіконні. 
Домінго – наш фаворит, і в минулому сезоні вирощували його 100 кущів. А з такої кількості нам вдалосями зібрати для вас, дорогі читачі, багато насіння. Тож у цей скрутний та нелегкий для усіх нас час хочеться робити добро. Уже по традиції хочеться з вами поділитися насінням відразу двох сортів. Наша родина готова вислати насіння томатів Домінго та Вогняна Троянда всім бажаючим безкоштовно. Єдине прохання – для відповіді вкладайте в листа конверт з вашою зворотною адресою. 
Руслан ДУХОВ, вул. Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг,  Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область. 51610. www.pomidorki.com.ua