Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Надішлю усім вам свою Перемогу!


01.03.2024

Під помідори минулого сезону ми відвели 20 соток городу. Вирощувала майже 400 відбірних сортів. Кожного саджали від 10 до 20 кущів, а наших улюбленців – Джаз, Мрія Аліси, Фляшен,  Альонушка, Цукровий бізон, Мільонер, Деліціозус, Біла вишня, Серце буйвола – по 40 і більше. З новинок на ділянці з’явилися багато томатів серії «гноми». А також суперновинки сьогодення, а саме – Міла, Ла Кадеро, Домінго, Португальський Монстер, Яша Югославський, Монгол Карлик, Іриска та інші. Їх росло по 3-4 кущі (саме стільки зерняток кожного сорту потрапило мені до рук). 
Неабияк здивував Гігант Лари, який дав 15 червоних м’ясистих плодів з одного куща, важили кожний з них до 950 г. 
Як і завжди, порадував перевірений часом високоврожайний сорт Дарина. Плоди його достигають чи не найпершими. Кущ заввишки 50 см, помідори округлі вагою 100-150 г. Середня врожайність – до 5 кг з куща. До того ж у вересні сорт дав другий урожай, кущі плодоносили аж до заморозків. 
Потішила фантастичною врожайністю Міла. У неї видовжено-грушоподібні плоди завдовжки 10-15 см. Формували у два-три стебла. Плоди помаранчевого кольору, дуже смачні, вагою до 120 г. Чудово підходять для консервації. 
Другий рік поспіль вирощували солодкий черик Солодке Намисто. Плоди в нього завбільшки з горошину, а достигають уже через 55 днів після появи сходів. 
У консервованому вигляді нам сподобався сорт Чорний Імператор. Плодоносити починає одним із перших в колекції. Кущ заввишки 1,2 м, плоди шоколадного кольору. Форма конусоподібна, як солодкий перець. Плоди в середньому важать 300-350 грамів. З одного куща збирали до 15 кг за сезон.  
Кілька сортів стали рекордсменами. Так, на американському сорту Великий зак плоди вродили вагою понад два кілограми кожний.  Конкурент Великого зака – любительський сорт Церква – здивував рекордним плодом вагою 2245 г. Решта важили від 600 до 1600 г. Не «пас задніх» і сорт Сицилійське блюдце. Його двохкілограмові плоди сплюснуті, майже без насіння. 
Окремої розповіді заслуговує новий сорт власної селекції із красивими плодами Перемога. Отримав його, схрещуючи Синю грушу (також власної селекції) та Оранжевий акордеон (США). Тож сьогодні ексклюзивно розповідаю про нього читачам улюбленої газети. Від вирощування я отримав велике задоволення. Плоди грушовидно-перцеподібні, ребристі, вагою 80-120 г, щільні, помаранчеві. Вони порожні усередині, як перець. Ця властивість вказує на те, що сорт можна фарширувати. М’якоть дуже солодка і щільна. Кущі стійкі до фітофтори. Врожайність – до 15 кг з рослини за сезон. Смакові якості заслуговують найвищої оцінки. Плодоносить до морозів, отже, за сезон можна багато нафарширувати та законсервувати.  
А ще ми їх закладаємо у морозилку і заморожуємо, попередньо вичавивши серединку. Потім залишається лише начинити рисом, фаршем чи чимось іншим. Довго думав, як назвати цей сорт, та мрія кожного українця підказала мені назву! 
Перемога! Це те, чого ми усі чекаємо! Тож тепер і ці помідори будуть надихати нас. 
Перемогу ще ніхто не вирощував, окрім мене. Насінням ще ні з ким не ділився. Тож ви, любі читачі, будете першими. Я зібрав велику кількість насіння цього сорту і хочу безкоштовно поділитися ним з вами. Надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе у лист підписаний промаркований конверт.
Віримо, що цей рік стане переможним! Слава Україні!
МОЯ АДРЕСА:
Руслан ДУХОВ,  вул. Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг, 
Кам’янський район, 
Дніпропетровська область. 51610 
www.pomidorki.com.ua