Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Рашистський режим індоктринує молоде покоління. Чим відповість Україна? 


21.10.2023

В Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг  на тему «Путінюгенд»: мілітаризація шкільної освіти в Росії». Як зазначив модератор заходу, старший аналітик Групи аналізу гібридних впливів УКМЦ Володимир Соловʼян, проблема пропаганди в російській шкільній освіті з точки зору аналізу викликів є недостатньо оціненою. 
«Палітра загроз досить широка і стосується не лише проблем впровадження певних практик і предметів, які сповідують ідеї мілітаризації серед російської молоді. Тим не менш, щороку російські школи полишає близько 800 тисяч учнів. Половина з них – потенційні солдати, які можуть поповнити окупаційний контингент на території України і це становить предмет вивчення для України з точки зору безпеки», – підкреслив він. 
Його колега, аналітик Групи аналізу гібридних впливів УКМЦ Мет Вікгем нагадав, що кілька тижнів тому була розмова про російський підручник з історії для 11 класу, в якому перекручено все, що можна перекрутити. Більш глибокий аналіз теми показав, що індоктринація російських дітей через освіту не цьому не зупиняється. 
«Це загальноприйнятий метод для диктаторських режимів, – відзначив експерт. – У Німеччині, наприклад, Гітлерюгенд служив для індоктринації німецької молоді нацистськими наративами та підготовки її до військової служби». 
Мет Вікгем висловив думку, що ініціатива пропагандистської роботи з російською молоддю стала відповіддю Кремля на Помаранчеву революцію в Україні. Темі відповідальності інтелектуальності і просування у світі власного міфу присвятив свій виступ професор кафедри соціальної філософії, філософії освіти та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Сергій Терепищий. 
«Росія вкладає багато ресурсів в пропаганду себе не тільки на шкільному рівні, а і на рівні вищої освіти. Ця країна є темною стороною цивілізації. Інтелектуали з числа працівників бібліотек, шкіл, університетів у всьому світі мають це розуміти. Якщо відкриємо підручники з російської тематики в Оксфорді чи Гарварді, то побачимо, що російська культура і мова в них визнаються найгеніальнішими у світі. Оці речі, що пронизують західний інтелектуальний ландшафт, показують, що Україна недопрацьовує. Їй теж потрібно вкладати в український міф у світі для того, щоб конструктивно протистояти російській міфотворчості», – наголосив Сергій Терепищий. 
З іншої сторони, що не можна на західних майданчиках просто робити вигляд, що російської культури не існує. Тим самим, не вступаючи у двобій, відразу програємо. Науковець переконаний, що українці мають пояснювати, чому РФ робить індоктринацію, які її справжні цілі: «Насправді, російська імперія – це ілюзія, яку треба розвіювати дослідженнями і постійними інвестиціями в інформаційний продукт».
Прес-центр УКМЦ.