Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Солодкі помідори на вашій дачі


15.02.2024

Напевно, кожен погодиться зі мною, що помідори – один найпопулярніших літніх овочів, адже вони смачні як у свіжому вигляді, так і у консервованому. Але ось виростити хороший урожай томатів під силу далеко не кожному городникові. Тож, щоб поліпшити їхній смак і домогтися врожаю соковитих і особливо солодких плодів, потрібно дотримуватися певних правил вирощування, які й допоможуть зібрати не лише великий, а й смачний урожай. 
Кожна господиня знає, що навіть навіть найбільш стиглий на вигляд помідор може виявитися абсолютно несмачним або кислим усередині. Отож, щоб ці овочі на вашому столі були не тільки красивими, а й солодкими, при їх вирощуванні необхідно дотримуватися певних правил. Шлях до солодких помідорів починається ще на етапі посадки. Для цього ґрунт повинен бути розкисленим: восени перед перекопуванням по грядках потрібно розсипати доломітове борошно. Догляд за рослиною також відіграє велику роль. Саджанці не повинні бути розташовані надто близько один до одного. На загущених кущах слід обривати нижнє листя і не забувати пасинкувати. Слідкуйте за тим, щоб ґрунт не пересихав. До речі, полив повинен бути не частим, але рясним. За сухої погоди під кожен кущ томатів слід виливати по 6-8 літрів води. В принципі, помідорам вистачає, якщо поливати їх один – два рази на тиждень. У залежності від погоди.
Також не варто забувати і про головне правило смачних овочів: не збирайте врожай завчасно. Пам’ятайте: навіть найяскравіше і тепле сонце на підвіконні не зрівняється з природним дозріванням плодів на грядці.
Аби виростити солодкі помідори, потрібно створити такі умови, щоб у плодах накопичувався цукор. Тож для вирощування краще вибирати сонячну ділянку на городі. Щонайменше 8 годин на день томати повинні перебувати під сонцем. Чим більше буде сонячного світла – тим солодшими виростуть плоди. Неабияк сприятиме цьому і правильна температура повітря, особливо, коли вдень вона становитиме +25...+ 27°C, а вночі – в межах +15...+17°C. Та на цей фактор навіть досвідчені городники, на жаль, вплинути не можуть, але на ряд інших – можуть. І неабияк.
Тим, хто хоче виростити солодкі та м’ясисті помідори, пропоную декілька порад. Ось одна з них. Щоб помідори порадували вас особливим солодким смаком, підгодуйте їх простою добавкою. Для цього у відрі води потрібно розчинити столову ложку звичайної солі та склянку просіяного деревного попелу. Розчин повинен настоюватися упродовж двох діб. Під кожен кущ потрібно вилити по пів літра цієї підгодівлі. Проводиться процедура всього один раз впродовж сезону – тоді, коли у томатів почне з’являтися легкий червоний відтінок.
Щоб помідори дозрівали солодкими і цукристими необхідно підгодувати їх звичайною сироваткою. Для цього приблизно 2 літри сироватки розбавити у відрі в пропорції 1:4 (тобто, 2 літри сироватки змішати з 8 літрами води) і поливати рослини як зазвичай. Така підгодівля проводиться 3-4 рази за літо. А для ще кращого результату до цього розчину можна додати кілька крапель йоду і одну-дві жмені деревного попелу. На один дорослий кущ можна вилити 1 літр цього засобу. До речі, така підгодівля також ще сприятиме і зростанню рослин, і збільшенню врожайності томатів.
І ще декілька порад, як поліпшити смак помідорів: на стадії цвітіння томати треба поливати світло-рожевим розчином марганцівки; обприскувати томати розчином йоду (на 4 літри води знадобиться літр молока або сироватки і 5 капель йоду); 10 грамів борної кислоти розвести в літрі води. Борна кислота стимулює зростання зав’язей і збільшує вміст цукру в плодах. Під корінь такий розчин не використовують. 
Існує ще один дуже простий і доступний спосіб зробити домашні помідори солодшими. Для цього у ґрунт, де ростуть кущі з помідорами, додайте харчову соду. Вона знижує рівень кислотності ґрунту, за рахунок чого помідори стають більш солодкими. Для цього акуратно посипте содою землю навколо рослини, не чіпаючи самого куща. На один кущ достатньо взяти 2-3 столові ложки харчової соди. Можна розвести соду з водою і акуратно полити кущ під корінь, знову ж минаючи саму рослину. За сезон достатньо двічі обробити ґрунт: коли плоди з’являться на кущі і коли досягнуть приблизно половини  свого розміру. Також ще раз повторюсь: не забувайте, що томати люблять багато сонця, так що садити їх потрібно не тісно, на ділянці без тіні і захищеній від вітру. Поливати помідори бажано рясно, але не часто, інакше вони стануть водянистими, а це теж причина зниження солодкості.
Принагідно хочу поділитися ще одним багаторічним досвідом. Щоб отримати гарний врожай, потрібно знати та використовувати «хитрий» графік підживлення. Удобрювати помідори потрібно на ранній стадії їхнього росту, а потім слід зробити перерву доти, доки не утвориться зав’язь. Справа в тому, що надлишок азотних добрив призводить до уповільнення цього процесу. А от коли зав’язь вже оформилася, тоді – вперед. Тепер добрива підуть тільки на користь. Підгодовуйте рослини раз на тиждень добривом з високим вмістом калію, коли є квіткові бруньки, щоб стимулювати плодоношення.
І на завершення інформація для тих, хто не має часу чи не хоче «заморочуватися» над вирощуванням «солодких» помідорів: існує немало сортів саме таких томатів. Навіть без зайвих зусиль на дачній ділянці їх успішно можна виростити. За десятиліття (і не одне) я перепробував чимало таких сортів. Це – Вірджинії солодощі, Зірка Техасу, Загадка природи, Гавайський ананас, Гігант-бегемот, Королівська краса, Лакі-Крос, Стен Лей, Вернісаж та деякі інші. 
Усі ці сорти щороку радували своїм незвичайним солодким та приємним ароматним смаком. Але неперевершеним і найулюбленішим завжди залишається в нас саме сорт Вірджинії солодощі. 
Він «приїхав» до нас із США, де завоював велику популярність за свій незвичайний солодкий і ароматний смак. Такі ж смакові якості цей сорт дарує й українцям. Хто його вже скуштував, той це підтвердить. Це – високорослий (до 180 см), середньоранній сорт. Рослина стійка до вірусу фітофторозу. Плоди плоско-круглі, золотисто-жовті з червоними «шапочкою», смугами та рум’янами, дуже солодкі, масою до 800 грамів, а окремі можуть заважити і до кілограма! Сорт рідкісний. Неперевершений варіант для «золотого» томатного соку, салатів. Рекомендовано для дитячого та дієтичного харчування. Одним словом, знахідка для гурманів.
Влітку я зібрав чималу кількість насіння цього сорту,
тому маю можливість безкоштовно поділитися
з городниками, читачами  газети «Сільські новини». 
Отож надішлю потроху зерняток усім, хто вкладе
у лист підписаний конверт із марками та надішле мені за адресою: 
Сенчуку А.І., вул. М. Небаби, 10, кв. 27, м. Чернігів-5, 14005, 
і буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці
 з’явиться Вірджінії солодощі. 
Впевпений: ви будете приємно здивовані!
Анатолій СЕНЧУК.