Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Світ бачить силу Америки в допомозі Україні


20.11.2023

Звернення Президента України Володимира Зеленського
20 листопада 2023 року
Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!
Насичений був день.
Україну відвідав міністр оборони Сполучених Штатів Остін. У делегації разом із ним також і верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО у Європі Каволі. Дуже продуктивна розмова, і важливо, що напередодні нового засідання у форматі «Рамштайн».
Звичайно, ми обговорили ситуацію на полі бою та її перспективи – те, як можемо посилити і нашу оборону, і наш рух. Є новий оборонний пакет для нашої держави від Сполучених Штатів. Я вдячний. Зокрема, буде більше артилерії – снарядів, які потрібні саме зараз.
Обговорили також і українські дії в Чорному морі та захист нашого експортного коридору. Свобода мореплавства є фундаментальною цінністю для всього світу, і Україна довела тут, у Чорному морі, що ми здатні виганяти агресора з акваторії, яку він так хотів зробити мертвою.
Я дякую всім партнерам, які допомагають нам гарантувати реальне відновлення міжнародного права на нашій землі та в нашому морі, і особливо вдячний Сполученим Штатам за незмінне лідерство в підтримці.
Нормальне життя у світі багато в чому залежить саме від того, чи сильна Америка у захисті життя. І світ бачить цю силу в допомозі Україні.
Провів сьогодні кілька вагомих нарад. Перша – це планування нашої міжнародної комунікації на найближчі тижні. Будуть відповідні події. Також провів наради з керівниками розвідки – і ГУР, і Служби зовнішньої розвідки України. Обидві працюють потужно, вдячний за це.
Нарада з головою уряду Денисом Шмигалем. Більшою мірою щодо поточних питань – тих речей, які урядовці зараз реалізовують. Але й щодо наших відносин із деякими партнерами.
Зокрема, Премʼєр-міністр доповів про перемовини з представниками Болгарії та Румунії – цей напрямок транскордонної взаємодії зараз очевидно зростає. Я дякую партнерам. Це й робота морського коридору, і дунайського експортного кластера, і загалом товарообіг між нашими країнами. Лише з Румунією ми бачимо потенціал зростання до 4 мільйонів тонн товарообігу до кінця цього року. Це дуже потужно й дуже підтримує не лише нашу державу, не лише робочі місця в Україні, а й у країнах-партнерах. Увесь регіон зростає, коли сусіди співпрацюють.
Я впевнений: додамо ще співпраці. І Румунія, і Болгарія, і Молдова, і Україна, і весь Європейський Союз – ми абсолютно зацікавлені в тому, щоб наші зв’язки ставали міцнішими. Бо згодом і така міцність відображається у зростанні можливостей нашого захисту – захисту свободи.
Я дякую всім, хто допомагає Україні! Я дякую всім, чия робота – зробити Україну, наших людей, наших дітей більш захищеними. І кожному українському солдату, кожному нашому сержанту, кожному офіцеру Сил оборони й безпеки України, усім, хто захищає державу та справді дбає про людське життя, я дякую!
Слава Україні!