Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тепер не страшно буде зимувати в рідній хаті


21.08.2023

Понівечений будинок пані Лідії зі Старосілля
вже з перекритим дахом   
В понівеченому будинку пенсіонерки Лідії Дмитрівні з села Старосілля на Херсонщині майже завершили відновлювати покрівлю. Жінка каже, тепер не боїться зимувати. Адже є дах над головою. Незабаром ще й замінюватимуть вікна, двері, штукатуритимуть побитий фасад.
«Дніпропетровщина долучилась до проєкту «Пліч-о-пліч». Тепер втілюємо заплановане з відбудови осель жителів Херсонщини, бо вони це заслужили. Бо разом ми можемо більше», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 
Дім пані Лідії постраждав, як і багато інших в Старосіллі. А слово окупація залишило болючий слід в її серці. Коли увійшов ворог, жінка лишалась в селі разом з молодшою дочкою. Як стало зовсім нестерпно, виїхали. Бо росіяни не давали вільно дихати. Тероризували місцевих. Нещадно грабували. Особливо полюбляли забирати техніку, машини, пальне у фермерів.
«Не знаю, що тут відбувалось, але хату розбило. Пошкодило дах, стіни. Про те, що сталося, нам сусіди повідомили», – розповіла місцева мешканка.
Потрапила на рідне подвір’я вже після звільнення села. Виявилося, поки господарів не було, загарбники мешкали у хаті. Втікаючи, забули навіть свої боєприпаси.
«Довелося викликати піротехніків, аби все перевірили. Фахівці одразу сказали відійти подалі на безпечну відстань. Але жити в будинку все одно було неможливо. Мене сестра прихистила. Доньку – інші родичі», – сказала пані Лідія.
Тепер, радіє пенсіонерка, зі стелі не тече. Повернулись додому. Більш-менш цілу кімнату облаштували й мешкають там.
Бригада будівельника Андрія вже перекрила у Старосіллі декілька дахів. Запевняють, радіють кожному виконаному обʼєкту.
«Маємо щире бажання допомогти. Адже йде війна. Варто підтримувати один одного у скрутну хвилину», – вважає Андрій.
Він додав, що на будинку пані Лідії замінили стропила, набили рейки. Поклали паробар’єр, мінеральну вату, гідробар’єр і вже зверху металеві листи. Замінили якраз те, що було побите.
Проєкт «Пліч-о-пліч» – всеукраїнського масштабу.
15 регіонів долучилися до відбудови населених пунктів Херсонщини.
Серед них і Дніпропетровщина.