Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цибуля+морква=любов!


15.03.2024

У рослин, як і у людей, і взаємні симпатії і антипатії. Тільки виражаються вони не словами, а виділенням в оточуюче середовище (ґрунт, повітря) речовин, котрі стимулюють або навпаки пригнічують сусідів. На відміну від людей рослини не можуть «розлучитись» і у випадку «несумісності характерів» пригнічують одна одну. Тому врожай залежить не лише від родючості ґрунту і правильного вибору строку посадки, але й від розташування висаджених культур.
Дружба і ворожнеча рослин давно помічена на букетах зрізаних квітів. Підтримують одне одного троянди і лілії, конвалії і жасмин. Але взаємно пригнічують одне одного троянди і гвоздики, нарциси і конвалії, тюльпани і незабудки.
Накопичилося багато спостережень про дружбу і ворожнечу рослин. Позитивно впливають одне на одного фіалки і виноград, бобові (горох, квасоля, чина, нут) і кукурудза, шпинат і салат, картопля і квасоля, огірки і кріп, часник і чорна смородина. Огірки корисно саджати в міжряддях салату. Вони добре ростуть, а салат під впливом огірків дає щільні, тугі головки. Морква дуже добре росте поряд з цибулею, вони взаємно підвищують урожай. Можна зібрати весь дружний «гуртожиток»: добре вживаються на одній грядці салат, петрушка, а між ними – часник-цибуля. А ось цибуля і бобові зовсім не терплять одне одного. 
Квасолю і горох поблизу цибулі краще не саджати – обидві культури чахнуть. Також не рекомендується саджати овочі під хвойними деревами. Не дружать між собою льон і фруктові дерева. Правильно розмістити розсаду на своїй ділянці вам допоможе наведена таблиця.
Взаємодопомога рослин виявляється і у боротьбі зі шкідниками. Коноплі, посіяні серед редиски, редьки, ріпи, буряків своїми летучими виділеннями захищають їх від земляних блішок. За чергування листкової капусти з помідорами на її головках буде вчетверо менше блішки і листоїду, ніж там, де капуста росте одиноко. Помідори у міжряддях аґрусу захищають його від огнівки і пильщиків. Висаджений часник між кущами суниці допомагає позбавитись злісного шкідника кореневої системи – дротяника.
Для одержання хорошого врожаю здорової капусти польські агрономи рекомендують саджати поряд з нею селеру. 
Дружба і ворожнеча рослин проявляються і на стадії зберігання врожаю. Не можна зберігати яблука разом з огірками чи капустою у закритому приміщенні. Огірки поряд з ящиками яблук в’януть і зморщуються  уже на третій день зберігання. Цікаво, що так же в’януть квіти, якщо вазу з ними поставити поряд з тарілкою яблук.
Яблука можуть послужити і корисну службу. Покладіть поряд у закритому просторі яблука і недозрілі помідори – і помідори швидко почервоніють, дозріють. Морква значно краще зберігається, якщо її пересипати цибулинним лушпинням або ж хвойною тирсою. Менше проростає в такій атмосфері і картопля.
Саджайте поряд «друзів» і ви підвищите їх урожай.
Андрій БАНДУРА,
Дніпропетровська область.