Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

В окупованому Криму росія ув’язнила за надуманими справами понад 180 громадян України 


13.01.2024

Серед підтверджених кейсів щодо громадян, яких росія тримає за ґратами за  сфабрикованими справами, є як кримські татари, так і українці.
Таку інформацію під час обговорення  в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.
«Сьогодні, тільки за нашими даними Кримської правозахисної групи, понад 180 наших громадян перебувають за ґратами, це ті які підтверджені, верифіковані, там де ми маємо докази. Серед них є як кримські татари, так і українці», – зазначила вона.
За її словами, кримських татар в окупованому Криму переслідують за так званими терористичними справами. Щодо українських активістів, учасників Майдану, зазвичай використовують звинувачення в так званій державній зраді, диверсії, шпигунстві  або зберіганні зброї.
«Це найпоширеніші статті щодо українців. Так само ці справи сфабриковані, жодних доказів немає. Дуже часто цим справам дають так званий статус таємних справ, коли змушують адвокатів здійснювати підписку про нерозголошення, судові засідання йдуть закритими і власне намагаються все це приховати», – пояснила вона.
Водночас, додала Ольга Скрипник, здебільшого у сфабрикованих росією справах, зокрема щодо шпигунства,  люди ставали жертвами тортур, тому що в прямому сенсі вибивали хибні свідчення проти себе. І часто в цьому випадку окупанти використовували поширену в рф практику зізнання на камеру, аби надалі поширювати це в своїй пропаганді.
BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform. Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. У рамках BrainHub точаться інтелектуальні дискусії навколо питань післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, які лягатимуть в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: економічному, інфраструктурному, освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо.