Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

З початку жовтня в Україні від коронавірусу померли 343 людини, серед них – двоє дітей 


10.12.2023

Найбільш вразливими до важкого перебігу та летальних випадків внаслідок захворювання на ковід  є, зокрема, люди з групи ризику. На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.
«Стосовно смертельних випадків, то в переважній більшості ми зараз говоримо про смертельні випадки внаслідок ковіду. І тут не мусимо забувати про те, що люди з групи ризику є найбільш уразливими до важкого перебігу або саме ризику летального наслідку. Стосовно кількості, то, до прикладу, з жовтня це 343 летальні випадки, і на, жаль, є дві дитини віком до 17 років», – зазначив він.
Водночас, за словами Ігоря Кузіна, сьогодні щонайменше 12 млн. українців навіть не мають другого бустеру, тобто по суті вони не мають повноцінного імунітету. Однак, наголосив він, вакцинація має бути основою для профілактики здоров’я кожного українця. 
«Тому, якщо ви не вакциновані, треба прийти і треба вакцинуватися», – додав він.
***
В Україні можна буде отримати щеплення від штаму коронавірусу «Омікрон»
Зараз на території України циркулюють усі субваріанти «Омікрону». Якщо раніше йшлося про близько 13 різних підтипів, то зараз їх вже нараховується 17.  Водночас в Україну вже доставили оновлену вакцину Pfizer, яка є специфічною проти штаму коронавірусу «Омікрон» та його варіантів. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.
«Найчастіше зраз загальна рекомендація звучить таким чином, що використання омікронспецифічної вакцини, тієї, яка містить щонайменше декілька ключових компонентів штаму «Омікрон», вона є більш ефективною.  Тому на позаминулому тижні в Україну була доставлена чергова партія саме омікронспецифічної вакцини, це вакцина Pfizer. Цього та наступного тижня її розвозять по областях України. Вона буде доступна в усіх областях, починаючи з середини наступного тижня. Але, наприклад, по місту Києву, по інших областях, там, де була доставлена вакцина, вона вже доставляється в пункти щеплення», – зазначив він.
Водночас Ігор Кузін поради  не чекати суттєвого підйому захворюваності та  поновити свій вакцинальний курс і завершити або зробити, якщо його іще не було.
Крім того, він нагадав, що інші вакцини проти коронавірусу, які використовує Україна, є ефективними проти будь-якого його штаму.
«Вакцина захищає від важкого перебігу коронавірусної інфекції від ризику померти внаслідок саме коронавірусної інфекції.  Зараз в Україні використовується вакцина Pfizer, крім того, є певна кількість вакцини Johnson. Всі ці вакцини є ефективними проти будь-якого штаму коронавірусу. Тому дуже важливо розуміти, що якщо ви щеплені звичайним курсом, або на початку пандемії щепилися, наприклад, вакциною AstraZeneca, то імунітет, який сформований є цілком достатнім і не потрібно шукати чогось іншого», – додав він.