Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дві лікарні онкологічні лікарні у Дніпрі та Кривому Розі збережені


10.04.2023

В Дніпропетровській обласній раді відбулось засідання депутатської комісії з питань охорони здоров’я. Говорили про постанову Кабміну щодо створення госпітальних округів та реформування системи медичних закладів. В її рамках депутати мали надати рекомендації, щодо лікарень за рівнем і кількістю надання медичних послуг та поділити їх на надкластерні, кластерні, загальні тощо.
«Для нас важливо забезпечити громадян своєчасною та доступною медичною допомогою. До того ж опікуватись ми маємо не тільки мешканцями нашого регіону, а й переселенцями, які на Дніпропетровщині знайшли для себе прихисток під час війни. Нині в нас мешкає майже 400 тисяч ВПО. Найбільше - з Харківщини, Донеччини й Луганщини», – сказала голова комісії Аріна Пустова.
Найжвавіше обговорення викликали саме надкластерні лікарні. Такою має стати одна багатопрофільна установа в області, яка надаватиме допомогу в найскладніших випадках. Це медзаклади за напрямками: онкологічний, кардіологічний, психіатричний, інфекційний, перинатальний. Такі лікарні будуть максимально оснащені сучасним обладнанням і надаватимуть найширший спектр послуг. А відтак – пріоритет у розвитку та фінансуванні.
«Якщо з іншими профілями все зрозуміло, то з онкологічним не все так просто. Зараз ми говоримо про обласні онкологічні диспансери. Найпотужніші і найпотрібніші лікарні у нас дві – у Дніпрі та Кривому Розі. Міста, де зараз мешкає найбільше населення області та ВПО. І залишити одну лікарню неможливо, тому що доведеться їхати з Дніпра до Кривого Рогу або навпаки. Об’єднати – також не варіант. Тому що, якщо керувати лікарнями на відстані 120 км одна від одної, це призведе до втрати рівня надання медичних послуг», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.
Після ретельних обговорень депутати комісії затвердили пропозиції щодо надкластерних лікарень в області, зберігши дві онкологічні лікарні.
«Ми вдячні Миколі Васильовичу й усім депутатам облради за розуміння! В нашій лікарні на обліку зараз є понад 20 тисяч пацієнтів. За рахунок ВПО, навантаження на лікарів, стаціонарне й амбулаторне відділення нашого закладу значно зросло. До війни ми обслуговували 25-30 хворих, нині – 40-45. Ми справляємось й не втрачаємо ентузіазму до роботи», – розповів генеральний директор Криворізького онкологічного диспансеру Сергій Беккер.
«Навантаження з війною зросло в рази. Кожен 5-й в нашому закладі – переселенець, – каже гендиректорка КП «ДОКОД» ДОР Ольга Балашова. – В нас – мультидисциплінарна команда, підготовлені фахівці, різні види обстеження й терапії. Тобто все, що необхідно пацієнтам. Але ми – за 120 км від криворізьких колег і без їхньої допомоги не впораємось. Як і вони без нашої. Тому вдячні депутатам, що розуміють це і залишили обидві наші лікарні».
На останок очільник Дніпропетровщини подякував депутатам за плідну роботу: «Вдячний голові обласної військової адміністрації Сергію Лисаку, нашим обласним депутатам, членам комісії з охорони здоров’я та членам нашої команди, народним депутатам Юрію Корявченкову, Юрію Кісєлю, голові фракції «Слуга Народу» у Кривому Розі Олександру Фастовцю, голові комісії з питань охорони здоров‘я Аріні Пустовій, Євгену Ситниченку, Андрію Палошу за співпрацю та підтримку в реалізації цього важливого завдання».