Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народні методи боротьби із слимаками


31.05.2012

Як і минулого року, на городі почали з’являтися слимаки. Підкажіть, як боротися з цими небажаними гостями без застосування хімії? Буду щиро вдячний і я, і мої сусіди, в яких така ж проблема.
Василь Кроленко,  сел. Нові Санжари, Полтавська область.

Слимаки – досить неприємна напасть. Спочатку вони псують мало не кожну ягоду суниці. Потім планомірно перебираються на помідори, перець і баклажани, прогризаючи в плодах дірки, а іноді навіть оселяються в них. Ті ж самі слимаки пошкоджують огірки й капусту, виїдають поглиблення в коренеплодах моркви й буряка. Невже від цього немає порятунку?
Боротися зі слимаками треба комплексно. У природі ворогів у черевоногих молюсків цілком достатньо, тільки - от зустрічаються вони в наших садах не так вже й часто. Слимаків з превеликим задоволенням поїдають їжаки і жаби. Правда, в наших умовах досить часто цим природним ворогам просто ніде приткнутися, і тому вони обходять сади стороною. Враховуючи пристрасть черевоногих молюсків до вологого середовища, потрібно їх цього середовища позбавити: зробити дренаж ділянки і відвести від неї стоячі води. Стримує розвиток слимаків і проріджування загущених посадок.
Слимаки не обходять стороною і зарості трави, де непогано можна сховатися від згубних для них сонячних променів. Тому в якості профілактичних заходів рекомендують своєчасно видаляти бур’яни і скошувати трави на узбіччях ділянки.
Слимаки і равлики вкрай не люблять жорсткої поверхні. Потрібно насипати нездоланні для них смуги з крупнозернистого піску, товченої яєчної або горіхової шкаралупи навколо тих рослин, де були помічені черевоногі, створивши своєрідні колючі бар’єри. Цей варіант захисту цілком підійде для сходів овочів і молодих квіткових культур. А великі рослини типу люпину можна захистити, оточивши їх міні-гребенями з грубого піску.
Але тут потрібно регулярно стежити, щоб в стіні не утворилися дірки, через які може проникнути підступний і ненажерливий ворог. Чудовим засобом для відлякування слимаків вважаються подрібнені річкові ракушки з гострими краями, які розсипають між грядками.
Якщо є можливість, то мульчування ваших посадок хвойними голками дасть феноменальні результати (особливо це, звичайно, стосується ялинових голок). Слимаки відразу ж почнуть уникати рослин, захищених густим хвойним килимом.
Під рослинами томату, перцю або баклажанів, яких слимаки дуже полюбляють, можна розкладати висушені рослини кропиви. Слимаки їх бояться, і якщо кропиви досить багато, то ненажери обійдуть це місце стороною. Пригостіть їх ще й пивцем! Слимаки і равлики не можуть встояти перед пивом, навіть не зовсім свіжим. Можна зарити в землю склянки й наполовину наповнивши їх пивом. Особливо жадібні слимаки просто тонуть у пиві, більш помірні «відвалюються» поряд з «цілющим джерелом». Спосіб оригінальний і, як виявилося, дуже дієвий – два-три таких «застілля» і можете до кінця сезону забути про слимаків.
Замість склянок підійдуть й інші ємності. Наприклад, в занижених ділянках можна встановити і цілий таз, а можна обійтися тарою, зробленою з пластикових пляшок.
А таких субстратів, як попіл, суперфосфат або вапно, молюски особливо уникають. Суперфосфат за нинішніми мірками – річ, звичайно, дорога, тому простіше зупинитися на золі або вапні. Найпростіший засіб – це посипати або обпилити міжряддя вапном після дощу або поливу, коли слимаки починають активно пересуватися. Потрапляючи на смуги вапна, вони обпалюють своє черевце і гинуть. Можна брати не чисте вапно, а в суміші із золою або тютюновим пилом.
При відсутності дощу ґрунт обробляють таким чином пізно ввечері або вночі, коли слимаки знаходяться на ґрунті або на рослинах. Цей захід періодично повторюють (через 7-15 днів), що призводить до поступової загибелі молюсків. Головне при проведенні цієї процедури – вдало вибрати місця для розсіювання препаратів, щоб перекрити слимакам основні шляхи пересування. При цьому слід враховувати, що обпилювання ефективно, коли слимаки «пасуться» – тобто після заходу сонця.
Можна посипати землю порошком, наприклад, дрібно потовченим залізним купоросом, змішаним з піском. Слимаки гинуть від зіткнення з цією сумішшю. Вони не люблять також сухої тирси, уникають місць, обмазаних дьогтем.
Для захисту садової суниці рекомендують посипати землю ялиновими або сосновими голками чи покласти на ґрунт шар ялинових або соснових лапок. Голки обсипатимуться на поверхню і послужать захистом від слимаків. Крім того, захистять ґрунт від пересихання і потім слугуватимуть як добриво.
Американські садівники рекомендують вельми оригінальний спосіб відлову слимаків за допомогою грейпфрутів. Достатньо взяти половинку шкірки грейпфрута, прорізати в ній маленький отвір і встановити цю куполоподібну пастку. Залучені запахом, черевоногі за ніч зберуться під шкіркою, і вранці залишиться тільки зібрати їх і знищити, помістивши в окріп або на концентрований розчин кухонної солі. Проте в наших умовах простіше відловлювати слимаків в доступніші пастки. Для цього цілком підійдуть звичайні обрізки дощок, шматки шиферу або руберойду, мокре ганчір’я і мішковина, лінолеум, кавунові кірки, капустяне листя і т. п. – у такі укриття слимаки люблять заповзати на день. І потрібно-то всього лише розкласти всі ці предмети ввечері у відповідних місцях, а вранці пройти і зібрати слимаків, які потрапили в пастку.
Серед хімічних препаратів для боротьби зі слимаками найбільш відомий Гроза. Засіб дуже ефективний, але досить дорогий. Представляє різнокольорові гранули, зазвичай сині. Слимаки цей «корм» знищують із задоволенням. Не варто насипати гранули купками – більш ефективно розкладати їх на відстані 10-15 см одну від одної. Молюскам цього цілком вистачить.