Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вирощування качок - справа вигідна


24.11.2011

Вийшли з чоловіком на пенсію. Тепер живемо на дачі. Охоче пораємося у саду і на городі. Хочемо спробувати тримати птицю. Розкажіть, як доглядати, приміром, за качками. Яку породу краще придбати?
Ольга Медведєва, м. Дніпропетровськ.

Добових каченят утримують у приміщенні на підлозі або в клітках. Щільність посадки - до 25 голів на 1 кв. м. Через три тижні її зменшують до 10-12 голів. Протягом першого тижня температуру в приміщенні підтримують не вище +30°С. До тритижневого віку каченят її поступово знижують і доводять до +16-18 градусів.
У першу добу електричне світло в приміщенні не вимикають. Потім, світловий день починають скорочувати і до півторатижневого віку молодняку доводять до 16 годин.
Перші корми для каченят у присадибних господарствах - круто зварені яйця, пшоно, подрібнена кукурудза, свіжий сир. З другого-третього дня ці корми зверху посипають дрібно нарізаною зеленню цибулі, часнику тощо. З тижневого віку до раціону включають подрібнену кропиву, варену картоплю, подрібнені коренеплоди з подрібненим зерном, харчові відходи. Мішанки мають бути не дуже вологими і липкими, щоб не заліплювали носових отворів каченят, бо це може зумовити запальні процеси.
Вологих мішанок у годівниці слід насипати стільки, щоб протягом півгодини вони були з’їдені і не змогли прокиснути. Після кожної годівлі годівниці миють гарячою водою.
При вирощуванні на м’ясо каченят годують досхочу через рівні проміжки часу: до 2-тижневого віку - 6-8 разів, у наступні два тижні - 6-4 рази, далі - тричі на добу.
Каченята ростуть швидко – за належного догляду в два місяці маса птиці досягає 1,8-2,2 кг.
Розміри годівниці та напувалки для качок визначаються із розрахунку: по 4 см на голову для годівниці та по 2 см - для поїлки.
Дорослих качок годують двічі на день сухим кормом і вологими мішанками. Як корм використовують зерновідходи, овочі, молоко, бадилля, кухонні відходи і т.д. Зерно ячменю качки їдять погано, тому його попередньо на 15 годин треба замочувати і в тій же воді, яку потім даватиме птиці.
Для кладки яєць дорослим качкам на висоті 15-20 см від підлоги роблять гнізда у формі ящика 0,5 x 0,5 x 0,4 м.
Виводити каченят можна і під куркою. Однак кращою квочкою для каченят, звичайно, є качка. Вона плаває по водоймі разом із виводком, шукає і поїдає з каченятами природний корм, захищає їх. Вирощувати домашніх качок можна і без водойми, але тоді потрібна більша кількість кормів.
Яку породу вибрати?
За напрямком продуктивності породи качок ділять на м’ясних, м’ясо-яєчних та несучих. З м’ясних порід для особистих підсобних господарств найбільш перспективні білі пекінські та мускусні качки. З успіхом можна також розводити сірі українські, чорні білогруді, білі московські, рязанські. З качок м’ясо-яєчних порід можна відзначити качок Хакі-Кемпбелл і дзеркальних, а з яйценосних - породу індіанські бігуни.
Найбільшу популярність отримали качки білої пекінської породи. За інтенсивністю росту вони перевершують качок інших порід. До моменту забою мають високу живу масу, хороші м’ясні форми. Середня жива маса дорослих селезнів 3,5-4 кг, качок 3-3,5 кг. За один цикл яйцекладки (7-8 місяців) вони зносять у середньому по 100-120 яєць.
Якщо хочете мати смачне, ніжне, нежирне м’ясо, то краще заводити качок мускусної породи. Цих качок приручили колись племена Південної Америки. Свою назву вони одержали завдяки мускусному запаху шкіри та оперення. Приземкуваті, передня частина голови вкрита червоною шкірою, біля основи дзьоба рожево-червоні м’ясисті нарости, характерні для індиків. За це їх називають індокачками. На голові у селезня великий чуб. У качок чубчик маленький. Качки шиплять, як лебеді, тому їх часто називають шипунами. Обходяться без водойм. Дика мускусна качка - лісовий птах і за домашнього утримання вона не залишає своїх споконвічних звичок: уникає води, часто злітає на різноманітні підвищення (дерева, сарай тощо).
Утримання мускусних качок потребує менше часу, турботи - качка висиджує (33-35 діб) та водить каченят сама. Несучість - 90-100 яєць на рік, маса яйця - 70-80 г. Молодняк життєздатний, стійкий до захворювань.
На м’ясо мускусних качок найбільш доцільно вирощувати - самок до 70, а самців - до 77 днів. У цьому віці самки важать у середньому 2,2 кг, а самці - 4 кг і вже мають відмінні м’ясні якості. Витрата корму на 1 кг приросту живої маси при забої у зазначеному віці зазвичай не перевищує 3,5 кг.
Мускусні качки дуже спокійні і невибагливі до умов годівлі. Цим качкам не потрібні високопоживні кормові суміші. Для них підходить найдешевший корм (полова, зерно, трава або сіно). Вони охоче знаходять собі їжу в заростях бур’янів. Прославились як «шанувальники» амброзії - знищують до останнього зернятка. І, нарешті, мускусні качки майже не хворіють.
Самців мускусних качок використовують для схрещування зі звичайними домашніми качками (зокрема, пекінської породи). У результаті отримують каченят-гібридів, так званих мулардів, абсолютно неплідних, але зі смачним, нежирним, поживним м’ясом.
Муларди з’їдають стільки ж, як звичайні качки, а ростуть набагато швидше. За три місяці до 4 кг живої ваги набирають, якщо довше погодувати, можуть і до 7 кг вирости. Їх можна випасати.