Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Що коли сіяти


07.04.2011

Щойно підсохне земля, можна починати готувати грядки до висіву насіння городніх культур. Неперекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту, суперфосфату і попелу.
Строки сівби залежать від вологості й температури грунту та якості насіння. Тому агрономи радять сіяти овочі на городі в такому порядку:

- у першій половині квітня першими сіють зеленні культури: пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня);
- пророщену картоплю висаджують, коли грунт прогріється до 6-8 градусів тепла на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у середині квітня. У ці ж терміни можна висівати і насіння помідорів у грунт;
- буряки, кукурудзу висівають, а цибулю-ріпку висаджують, коли земля прогрівається до 7-10оС;
- теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів.
- якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий грунт.
Що після чого садити
Окрім інших факторів, на забезпечення високого врожаю сільгоспкультур значний вплив має вдалий вибір попередника, тобто овочевої чи польової культури, яку вирощували на даній ділянці минулого року. Так, багаторічний досвід свідчить, що столові буряки і морква добре ростуть після огірків, капусти, ранньої картоплі, кабачків і патисонів. А огірки краще садити після гороху, квасолі, капусти, помідорів. Капуста добре почувається на грядці, де перед цим вирощували цибулю. Одним з найкращих попередників майже для всіх овочевих культур вважається озима пшениця.
Щоб мати хороші врожаї, бажано кожні три-чотири роки змінювати сорт. Треба також садити нове насіння. Цього правила потрібно обов‘язково дотримуватися, коли висаджуєте насіння, вирощене і зібране самотужки.
Щоб городина добре родила, необхідно дотримуватися послідовності висадки. Приміром, капусту можна повернути на те ж місце через 5-7 років. А помідори, перець, гарбузи і буряки – через 2-4 роки. Для огірків, моркви і цибулі цей термін складає 1-3 роки, для кавунів і динь - 10 років. За цей час зникають хвороби та інфекції, що уражають рослини.
Вибираємо сусідів
Рослини, як і люди, не завжди мирно співіснують зі своїми сусідами. Тому розміщуючи овочеві культури на своєму городі, необхідно враховувати, що, приміром, помідори і картопля потерпають від спільних хвороб і шкідників, тому садити їх треба якомога далі один від одного. А ось поруч із цибулею та часником вони почуватимуться добре. Нормально вживаються вони і з капустою. А огірки просто-таки “плачуть” від цибулі. Бажаний сусід для всіх овочевих культур кріп, бо він приваблює корисних комах, які знищують багатьох шкідників.
Коли зійде?
Найпершим сходить горох – вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два – кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.