Поточний № 6 (1433)

08.09.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Країна – агресор скоїла 607 злочинів проти журналістів та медіа в Україні 


26.07.2024

Впродовж червня – липня 2024 року росіянами скоєно п’ять злочинів проти медіа та журналістів. Такі дані містить Моніторинг російських злочинів проти журналістів та медіа, який проводить Інститут масової інформації. 
Росіяни вдруге викрали журналістку Жанну Кисельову в тимчасово окупованій Каховці (Херсонська область). Її викрали 27 червня з власної квартири, місце перебування журналістки нині невідоме. Вперше російські військові викрали Жанну Кисельову у вересні 2022 року і майже місяць тримали її «на підвалі». Після звільнення вона продовжила жити в окупованому місті. 
Двоє харківських фотографів отримали поранення під час обстрілу російської артилерії 19 липня в районі Торецького на Донеччині. Ольга Ковальова отримала осколкове поранення підпахвової, надключичної, надгрудної ділянок та руки, перелом грудної клітки. Вона була госпіталізована. Владислав Краснощок отримав контузію. Того дня фотографи працювали з артилеристами Збройних сил України. 
У Росії суд заочно засудив власника видання «Гордон» Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення. Другий Західний окружний військовий суд у Москві визнав Гордона винним у справі про: 
заклики до розв’язання агресивної війни; 
підбурювання до ненависті із загрозою застосування насильства; 
публічні заклики до виправдання тероризму; 
поширення «фейків» про російську армію з мотивів політичної ненависті. 
В окупованому Мелітополі Запорізької області почало мовлення пропагандистське релігійне радіо від Російської православної церкви «православне радіо «Вєра». Всього за даними Інституту масової інформації, за два роки й п’ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 607 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 
Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру:
https://uacrisis.org/uk/krayina-agresor-skoyila-607-zlochyniv-proty-zhurnalistiv-ta-media-v-ukrayini