Поточний № 4 (1431)

03.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії росії проти України буде координувати зусилля національних прокурорських груп 


04.07.2023

Головне завдання центру – збирання всіх доказів агресії. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса Микола Пашковський, науковий співробітник науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса Національної академії правових наук.
Він розповів, що питання створення такого координаційного центру виникло одразу після повномасштабного вторгнення, і це «черговий, але не останній крок, спрямований на формування системи переслідування осіб, винних в злочині агресії проти України». 
За словами експерта, цей центр – це лише комунікаційний майданчик, де будуть працювати прокурори різних держав, що розслідують злочин агресії рф, та координувати спільні зусилля. 
«Їхнє завдання з’ясувати які можливості є у національних кримінальних законодавствах, які провадження є щодо злочину агресії, які є докази і які стратегії обрати, щоб розслідувати злочин агресії росії та потенційно, республіки беларусь. Також зібрати всі докази агресії  та потім вирішити, які злочини будуть розглядатися національними законодавством, які на майбутньому трибуналі», – розповів Пашковський.
Він підкреслив, що крім України, розслідуванням займаються найближчі сусіди – країни Балтії, Польща тощо. 
«І щоб об’єднати прокурорські групи цих держав, щоб зробити їх діяльність більше цілеспрямованими та скоординованими, створено цей центр”, – зазначив фахівець.
Він додав, що практика притягнення відповідальності за злочин агресії на окремому трибуналі була тільки два рази – це Нюрнберзький та Токійський трибунали.
«Інші трибунали, тобто по колишній Югославії та Руанді, розглядали інші злочини – проти людяності, геноциду, воєнні злочини», – підкреслив Пашковський