Поточний № 4 (1431)

02.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

НСЖУ звертається до Президента через критичну ситуацію з поштовою доставкою української преси у воєнний час


12.07.2023

Масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни. Про це йдеться у зверненні до Президента України, Уряду та керівництва «Укрпошти», ухваленому 6 липня на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України.
«Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі», – наголошено у зверненні.
НСЖУ наголошує, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури. Зростає вартість доставки, сягаючи 30% усього бюджету редакції. Водночас постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників.
«Це вбиває друковані видання, які читають мільйони людей по всій Україні», – наголошують автори звернення.
Непорозуміння з «Укрпоштою» змушують газетярів, особливо на прифронтових територіях, шукати способи самотужки доправляти видання читачам.
Журналістське об’єднання пропонує невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».