Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Дніпрі загиблі, зниклі та поранені: ворог не припиняє ракетного терору мирних 


26.05.2023

Ракетою прямісінько в один з медзакладів Дніпра вгатив сьогодні ворог. В ньому лікарі амбулаторно надавали допомогу пацієнтам. Будівля зайнялася. Горіла й ветклініка, розташована поблизу. А у багатоповерхівках навколо повибивало вікна та двері. Згодом стало відомо й про загиблих, зниклих та десятки поранених людей.
«Важкий день для Дніпра. Дві потужні ракетні атаки. З перервою у кілька годин, – каже перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов. – Ворог вгатив по спальному району міста. Лікарні та ветеринарній клініці. Зачепило й стадіон, училище і житлові будинки. Двоє загиблих. Серед них – 69-річний чоловік, який просто проходив повз. Його вбило уламком ворожого залізяччя».   
Коли ракета поцілила по триповерховому медзакладу, одні лікарі здавали зміну іншим. Це й допомогло уникнути ще більшої кількості жертв, впевнений міський голова Дніпра.
«Прийом вівся на двох поверхах. Ще один відвели під переселенців. Та вони мали з’їхати звідси ще місяць тому. Сподіваюся, вони це зробили. Після того, як о 13:40 пожежу загасили, стали до пошуку людей. Місцезнаходження ще трьох осіб, які могли перебувати тут у цей момент, й досі невідоме», – додав Борис Філатов. 
Спочатку їх було четверо. Тіло одного чоловіка рятувальники ще вдень дістали з вигорілої ветклініки. Її співробітник Василь каже – у момент «прильоту» загиблий робив у приміщенні ремонт.
«У мене немає слів. Й досі наче у стані афекту – нічого не можу сказати, – поділився чоловік. – Всі співробітники у момент атаки були на місці. Виконували свою роботу – рятували тварин. Але так сталося, що тепер нас «витягують». Всіх своїх пацієнтів ми евакуювали. Допомогли із цим колеги».
Обидва приміщення моментально зайнялися після удару. Та якщо пожежу у ветклініці вгамували доволі швидко, то медзаклад гасили майже три години.
«Загалом площа пожежі склала понад 1200 кв. метрів. Складність її гасіння полягала у тому, що будівля стара. Всередині дерев’яні конструкції. Через це не могли зайти до приміщення. Була загроза руйнування стін, тож працювали тільки ззовні», – пояснив начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Дніпропетровські області Олег Кушнірук.
Залучили до ліквідації наслідків ракетної атаки понад 50 рятувальників та десятники одиниць спеціальної техніки.
Дніпрянка Ірина споглядає на вибиті вікна у своїй квартирі. Вона у багатоповерхівці неподалік від місця «прильоту». Жінка каже – «народилася у сорочці». У момент трагедії поїхала із сестрою з дому.  
«Зателефонував племінник і каже – їдь додому, у тебе «прильот». Прибігла і побачила, що вікна на кухні повикручувало. У спальні – вибило. Вони валялися на підлозі, – каже пані Ірина. – Знаєте, до цього з неділі на понеділок не спала через ці обстріли. Цієї ночі було гучно і дуже страшно. Тепер й це ще додалося. Сволоти вони. Знаю, усіляка війна закінчується. Так буде і з цією. Вірю, у нашу перемогу». 
Завтра Дніпро схилить голови в пам’ять про загиблих. У місті оголосили День жалоби.