Поточний № 4 (1431)

03.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Загарбники перетворили Запорізьку АЕС на військову та ремонтну базу


10.01.2023

Окупанти перетворили Запорізьку атомну електростанцію на військову базу, до того ж станція наразі є споживачем електроенергії, а не її виробником. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив в.о. голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.
«Станом на сьогодні Запорізька атомна електростанція перетворилася фактично з виробника електрики на споживача. Це все відбувається внаслідок окупації Запорізької атомної електростанції рашистськими загарбниками. Всі 6 енергоблоків перебувають в зупиненому стані. Але Запорізька АЕС отримує електрику з енергосистеми України. Електроенергія потрібна ЗАЕС, як і будь-якій атомній електростанції, для того, щоб працювали системи безпеки, у тому числі ті, які забезпечують залишкові відведення тепла від ядерного палива», – пояснив експерт.
«Фактично окупанти перетворили Запорізьку АЕС у військову та ремонтну базу – там ще відбувається ремонт військової техніки. Ці дії є абсолютно неприйнятними. Єдиною експлуатуючою організацією є українська національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Наразі відбуваються нелегітимні, протиправні спроби призначити фейкову експлуатуючу організацію, яку не визнано жодною країною. Ці рішення є нікчемними», – додав Коріков.