Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

А «швидка» так і не приїхала…


17.02.2011

У неділю, 6 лютого, в Єлизаветівці Петриківського району сталася надзвичайна подія. 29-річному Олексію Ковальову, в якого стався раптовий напад епілепсії, дружина і сусіди впродовж 40 хвилин надавали допомогу і просили «швидку» з Петриківської райлікарні приїхати. Але «швидка» так і не прибула.

Ось як про подію розповідає пенсіонерка Лариса Корнієнко, жителька вулиці Комінтерна Єлизаветівки: 
- Десь на початку шостої вечора я почула прохання про допомогу. Збіглися сусіди. Чоловікові було дуже погано. Він лежав на животі, вниз головою. Одразу почали телефонувати у Петриківську райлікарню, просити про допомогу. Почули у відповідь: «Ми не приїдемо, немає бензину». Після другого звернення отримали аналогічну відповідь. А людині не легшає. Час іде, і ніхто не знає, як допомогти. Відповідь на третє звернення була такою ж…
- Та що ж нам робити? – вкотре запитали медиків по телефону.
У відповідь: «Покладіть його на спину, а голову – набік».
Потім з‘ясувалося, що цього не можна було робити.
Цієї думки з приводу трагічної події дотримується головний лікар Єлизаветівської сільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Ольга Свердліна:
- Скарги на «швидку» були у наших жителів і раніше. У січні я подала доповідну головному лікареві Петриківської райлікарні з переліком дат, коли саме у вихідні у вечірній час «швидка» не приїжджала на виклик. Такої ситуації, щоб невідкладна допомога не мала на виїзд бензину, не повинно бути. Прикро, що так сталося. Добре розумію розгубленість і відчай людей, які були з хворим. Не знаю, хто саме порадив їм покласти його на спину, вважаю, саме це і стало причиною трагічного випадку. Необхідно було його і далі утримувати лицем вниз, щоб не западав язик, розжати щелепи і вставити ложку чи палицю. Очевидці події встигли звернутися до фельдшера Сергія Одновола, який живе у селі і був на той час вдома. Але вже було запізно.
Після трагічної події у Петриківський район прибув голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.
- Робоча група відпрацювала у деталях цей інцидент і перевірка встановила, що машина «швидкої» була у справному стані. Бензин був у необхідній кількості, - відзначив Олександр Вілкул. – За результатами перевірки прийнято рішення відсторонити від роботи голову районної державної адміністрації. Прокуратурою також відсторонені від роботи головний лікар і заступник головного лікаря Петриківської райлікарні. А міліцією затримано фельдшера, який не виїхав на виклик.
За фактом трагічного випадку порушено кримінальну справу.
За переконанням губернатора, трагічні події ще раз підтвердили необхідність впровадження медичної реформи, яка, зокрема, передбачає збільшення кількості машин і центрів «швидкої допомоги», щоб максимальний час приїзду лікарів до пацієнтів після отримання виклику не перевищував 15 хвилин.
Григорій ДАВИДЕНКО.
с. Єлизаветівка, Петриківський район, Дніпропетровська область.