Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

А в Шульгівці тепер газ


29.08.2013

Хоча ціни на газ постійно ростуть, для багатьох селян блакитне паливо лишається давньою мрією. А коли воно приходить у домівку, це сприймається як справжнє свято. Саме так зі святковими урочистостями напередодні Дня незалежності було відкрито газопостачання села Шульгівка Солонянського району Дніпропетровської області.

До речі, на Дніпропетровщині є два села Шульгівка, одне у Петриківському районі, інше – у Солонянському. На Солонянщині Шульгівка з’явилася багато пізніше. Її заселили переселенці із давньої Шульгівки Петриківського району, яким судилося повернутися із далекого Сибіру, куди їх насильницьки було депортовано після розкуркулення. Сьогодні вже відомо, що розкуркулювали справжніх хазяїв-хліборобів, які з роду в рід тяжко працювали на землі. Це були справжні трударі, які змогли вижити і в сурових умовах Сибіру, заснувавши там українські поселення Українка, Харків тощо. Однак їх завжди тягнуло до рідних криниць, до рідної України. І вони повертались бодай у своїх дітях і селилися на нових землях, а назви селам давали рідні.
Сьогодні солонянська Шульгівка – це невеличке село, в якому мешкає всього 140 жителів. До цього часу село не мало газопостачання. Та серед шульгівців найшлись такі активісти, які звернулись до селищного голови Віталія Стеценка, створили ініціативну групу – і ось за три роки омріяний газ прийшов нарешті у домівки шульгівців. Показово, що Єлізарівська сільська рада взяла на себе проектування газопроводу, кошторисна вартість якого склала 368 тис. гривень. Фінансування робіт проводилось за рахунок субвенцій державного бюджету, коштів сільської ради і коштів населення. Протяжність мереж газороводу склала близько семи кілометрів.
Будівництво газопроводу велося з 2011 року працівниками Солонянського управління по експлуатації газового господарства та АТ «Дніпрогаз».
Не стримуючи радості, мешканка села Шульгівка Лариса Пархоменко говорила, що тепер нарешті не треба буде купувати вугілля по 1400 гривень за тонну, дрова по 1200 гривень. Що з газом їхнє життя стане незрівнянно кращим.
Розділити радість шульгівців приїхав і голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков, який висловив думку, що для розвитку села потрібно створювати відповідні комфортні умови :
- Якщо є інфраструктура, якщо є вода, газ, якщо в селі є школа, дитячий садок, то село відроджується, і в ньому залишається жити молодь,- сказав він і підкреслив, що завдання влади зробити життя в селах і містах однаково комфортними.
На святі були нагороджені. Почесні відзнаки Дніпропетровської облдержадміністрації і нагрудний знак «За розвиток регіону» Дмитро Колесніков вручив почесному громадянину Солонянського району, ветерану праці Анатолію Даниленку і голові Солонянської районної ради Людмилі Саліженко.
Безперечно, треба дбати про розвиток своїх сіл. Отож, гуртуйтеся, об’єднуйтеся і разом з місцевою владою вирішуйте проблеми своїх населених пунктів.

Яна ОЛЕКСЮК. Дніпропетровська область.