Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Аби з хлібом бути


17.05.2012

Для забезпечення врожаю 2012 року контролюється науково обгрунтоване використання посівних площ та впроваджуються нові сучасні технології обробітку ґрунту. Про це йшлося під час виїзної наради щодо завершення в області весняно-польових робіт, яку губернатор Олександр Вілкул провів на базі ТОВ «ДАК» у Солонянському районі.

- Завдання влади разом із сільгоспвиробниками і науковцями забезпечити необхідний обсяг врожаю, що дозволить мати стабільні ціни на хліб і сільськогосподарську продукцію, – сказав Олександр Вілкул.
Під урожай 2012 року агроформування області посіяли озимі культури на площі 676 тис га. Проте внаслідок складних погодних умов, які спостерігалися протягом кінця літа та осені 2011 року у вигляді посухи та відсутності опадів, сходи були отримані на площі 441 тис га, (66 %), в тому числі зернових колосових – 402 тис. га (65 %), ріпаку – 39 тис. га (66 %). У зимовий період внаслідок низьких температур з отриманих сходів загинуло ще 34,5 тис. га (8 %), у тому числі колосових – 11,8 тис га (3%), ріпаку – 22,7 тис га (58%).
Озимі залишилися на площі 406,5 тис га (60,1 % до посіяних восени 2011 року). З озимих колосових збереглось озимої пшениці 349,8 тис га (68,5 %), озимого жита – 1,8 тис га (72%), озимого ячменю – 38,6 тис га (37,3%).
З метою надолуження втрачених посівів озимини та покращення показників врожаю 2012 року губернатор Олександр Вілкул поставив завдання у 2012 році збільшити у порівнянні з минулим роком посів площ ярих культур на 14 відсотків.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Любович відзначив, що роботи з посіву ярих культур будуть завершені 16 травня.
У ході наради її учасникам були продемонстровані переваги науково обґрунтованої сівозміни на прикладі посівів на ланах ТОВ «ДАК» Солонянського району. Зокрема, були продемонстровані три види посівів озимої пшениці. Перший – це посів на полі, яке минулого року було незасіяне і перебувало під паром. Другий – це посів на полі, яке торік було засіяне горохом. Третє – на полі, яке торік було засіяне соняшником. У результаті біологічні показники пшениці на майбутню врожайність були значно вищі у посівів перших двох видів. Також на базі господарства ТОВ «ДАК» було продемонстровано ефективність так званої системи нульового обробітку землі – No-Till (дослівно з англійської «не орати») в кліматичних умовах степової зони Дніпропетровської області.
Ця технологія у розрахунку на один засіяний гектар дозволяє економити понад 40% витрат на пальне. Її суть полягає в тому, що ґрунт не ореться, а поверхня землі вкривається шаром спеціально подрібнених залишків рослин — мульчею. Оскільки верхній шар ґрунту не пошкоджується, то така система землеробства запобігає водній та вітровій ерозії ґрунтів, а також значно краще зберігає воду. Тому в Україні нульовий обробіток застосовується насамперед у посушливих місцевостях степової зони. У світі ця технологія найбільш поширена в Канаді, Бразилії та Аргентині. Технологію нульового обробітку ґрунту використовують вже близько третини господарств Дніпропетровщини.