Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Садок пряних трав: ароматна прикраса


22.05.2014

Пряні трави - не тільки постачальники ароматної вітамінної зелені до вашого столу, але й справжня прикраса вашого саду. Особливо якщо врахувати, що вони «стартують» рано навесні одні з перших, коли на ділянці ще майже немає зелені.

КРІП І ФЕНХЕЛЬ
Сійте прямо в ґрунт. Для раннього вживання - у ґрунт теплиці. Обов’язково сійте густо, якщо ви хочете отримати особливо соковиту та ніжну зелень. Якщо вирощуєте якусь частину на «парасольки», навпаки, сійте більш рідко. Кріп і фенхель розмножуються добре самосівбою, так що нові й нові рослини будуть з’являтися у вас у різних місцях городу й цього року, і в наступному. Підсівайте кріп кожні два тижні, і до пізньої осені ви будете забезпечені свіжою зеленню до столу. Головний секрет успіху для кропу - дуже рясні поливи.
ЛЮБИСТОК
Король пряних трав, дуже багатий на вітаміни. Це велика рослина, що дає велику масу зелені. У нього є особливість: його смак як би поєднує смаки майже всіх пряних трав. Його можна використовувати для готування будь-яких страв. Висаджується любисток розсадним способом, посів відбувається на початку березня. Схожість у нього завжди гарна. Сійте густо, і всією куртиною, не відокремлюючи окремих рослин, висаджуйте у відкритий ґрунт на початку травня. Якщо ви хочете отримувати протягом усього сезону молоде листя любистку, регулярно обрізайте рослину. Подальше розмноження цієї рослини здійснюється діленням куща.
КМИН
Він незамінний для консервування, заготівель квашеної капусти, м’ясних страв і хліба. Вирощується розсадним способом, густо сійте його в горщики наприкінці лютого і висаджуйте в ґрунт. Кращий час для висадження - початок травня.
ЕСТРАГОН
У принципі, злісний бур’ян. Його легше завести на ділянці, чим вивести з неї. Тому краще посадити не на городі, а в далекому куті саду. Він дасть багатий урожай незалежно від умов зростання. У кулінарії його можна використовувати майже скрізь, а домашні заготівлі він здатний перетворити на справжні делікатеси. Спосіб вирощування аналогічний іншим пряним травам, розсадний. Строки посіву та висадження в ґрунт - ті ж.
М’ЯТА
Ніяких проблем при вирощуванні м’яти у вас не виникне. Єдине, що потрібно зробити - обмежити територію поширення цієї рослини: можна прикопати в землю великий контейнер або ящик, або обмежити якусь ділянку за допомогою шиферу. М’яту можна розмножити розсадним способом, посіявши насіння у можливі найбільш ранні строки, а можна і діленням куща, якщо ця рослина уже є у вас або ваших сусідів. Однак у ґрунт розсаду потрібно висаджувати пізніше, у липні-серпні.
МЕЛІСА
Має чудовий лимонний аромат. Вона менш агресивна, ніж звичайна м’ята та більш чутлива. Якщо мелісу не утеплити на зиму, вона може в суворі зими підмерзати.
МАТЕРИНКА
Обов’язково заведіть цю лікарську рослину, це не тільки користь, але й чудовий аромат, яким ви будете насолоджуватися у себе на ділянці. Але вона гарна не тільки для чаю, вона повсюдно використовується в кулінарії. Материнка, крім усього іншого, дуже декоративна. Спосіб розмноження - такий же, як у м’яти. Секрет успіху для материнки: у ґрунт потрібно додати трохи піску.
КОРІАНДР
Вирощується заради свіжої ароматної зелені та насіння, яке активно використовується в кулінарії. Ця «городня пряність» - однолітник, посів її має здійснюватися насінням у відкритий ґрунт на початку травня. Насіння збирають у міру дозрівання. Коріандр здатний дати 2-3 урожаї за сезон, для нього важливий тільки рясний полив, в іншому ж, він буде рости за будь-яких умов.
БАЗИЛІК
Ця пряність є найбільш улюбленою в багатьох країнах. У кулінарії вона використовується і сама по собі, і разом з любистком. Рослина ця також лікарська і вкрай декоративна - її можна висаджувати в контейнери та горщики для декоративного оформлення ділянки. Це - найбільш вимогливий до тепла пряний однолітник, він не переносить навіть температури 0 градусів. Тому вихід тут один - вирощувати розсаду, а в ґрунт висаджувати не раніше 15 травня, або посіяти в теплиці. Чергову порцію базиліку вже можна посіяти у відкритий ґрунт, відбутися це має в середині травня. Базилік дуже вимогливий до поливу, висаджувати його потрібно трохи загущено. Чутливий він і на підживлення.
ЧЕБРЕЦЬ
Як пряність використовується для різних страв, а також для готування чаю і в домашній косметиці. Цвіте в червні - липні, кущики потрібно періодично підстригати. Чебрець погано переносить морози і має потребу в укритті.
РОЗМАРИН
Не тільки пряна, але й лікарська рослина. Як пряність застосовується для страв з баранини, картоплі, коренеплодів, для ароматизації маслинової олії. Морозостійкість розмарину середня, тому вкриття взимку однозначно не завадить.