Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Агро-2019»: купуй українське!


13.06.2019

З кожним роком Міжнародна виставка «Агро» набуває обертів. Цього разу, вже 31-ша за ліком, вона зібрала аграріїв та сільгоспмашинобудівників, науковців та експертів, представників близько 1300 кампаній із 15 країн світу. 
На урочистому відкритті перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів підкреслив, що уряд усіляко підтримує агровиробників.
«З 2017 року уряд дав старт унікальній програмі державної підтримки для виробників сільгосптехніки. Ця програма дозволяє отримати часткову компенсацію вартості своєї продукції, відтак зробити її кінцеву вартість більш привабливою саме для українських фермерів», – зазначив Кубів.
Неподалік головного корпусу виставки, де власне і проходило офіційне відкриття, свою продукцію вже вдруге представляв Січеславський тракторний завод. 
У тракторі «Січеслав-3204» завдяки власним інженерним розробкам більш естетичного вигляду набули дах кабіни, крила, капот, більш надійною стала гідравліка. Та найголовніше, що у 320-сильного трактора з’явився новий двигун, який фактично витягує 370 кінських сил і при цьому  значно економить пальне», – розповів директор заводу Олексій Мухін. – 110-сильний трактор «Січеслав-1104» у своєму класі теж має суттєву перевагу: економія пального становить до 30 відсотків у порівнянні з МТЗ.
У павільйоні НААН своїми думками щодо розвитку вітчизняної аграрної науки поділився директор Інституту сільського господарства Степу Ігор Семеняка.
«Нас всіх об’єднує НААН, ми – єдина родина науковців та аграріїв, які забезпечують продовольчу безпеку держави, – сказав він. – Дніпровську школу селекції вважаю найпотужнішою в Україні, саме з Інститутом зернових культур, де я у свій час навчався в аспірантурі, ми активно співпрацюємо і маємо спільні гібриди кукурудзи ДК Бурштин, ДК Велес, які, на мою думку, перевершують зарубіжні аналоги».
«На виставці представлена не лише наша генетика, наше насіння, а й технологічні розробки вирощування зернових культур, – продовжив розмову в.о. директора Інституту зернових культур НААН Владислав Черчель. – Зверніть увагу: в Україні кукурудзу сіють на площі 4,5 млн. га. З них близько 1 млн. га засівають дніпровськими гібридами. Наші гібриди доволі потужно представлені у Білорусі та Казахстані. Завдання – пробитися на ринок Європи, хоча для цього, крім бажання, треба пройти шлях у 5 років. Досить непогано у нас представлена програма зі створення гібридів зі швидкою вологовіддачею. Вже сьогодні ми можемо похизуватися гібридами Оржиця, Хортиця, Хотин, Аджамка, які є середньоранніми, середньостиглими, зі швидкою вологовіддачею при дозріванні і які не поступаються іноземним гібридам за урожайністю зерна».
На виставці було представлено багато вітчизняних підприємств, що виробляють техніку, на яку поширюється державна підтримка з часткового відшкодування від 25 до 40 відсотків їхньої вартості. 
Олександр МАКАРЧУК. м. Київ.
На знімку; завідувач лабораторії маркетингових досліджень Інституту зернових культур НААН Іван Кулик, 
в.о. директора Інституту зернових культур НААН Владислав Черчель, директор Інституту сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка.